Egyéb

Hogyan költsük el a profitot: pénzügyi befektetés vagy fejlesztés?

Amennyiben vállalkozásunk a tervezettnél magasabb profitot termelt, felmerül a kérdés: mire fordítsuk a többletet. Pénzügyi befektetéssel vagy a vállalkozásba visszaforgatott összeggel jár jobban egy magyar kkv?

Az elmúlt időszak gazdasági nehézségei ugyan sok vállalkozás mérlegét megtépázták, továbbra is vannak profitot termelő cégek. Logikus lépés lehet a vártnál is magasabb nyereséget a kapacitások bővítésére, a hatékonyság javítására, a piac bővítésére felhasználni, rövid távon azonban érdemes lehet más irányokat is felmérni. 

A biztonságosabb pénzügyi terméket érdemes választani 
A többlet nyereséget nemcsak fejlesztésre fordíthatjuk, hanem belevághatunk pénzügyi befektetésbe is, amivel likvid tartalékot képezhetünk a cégünknek. Ez a tartalék egyaránt jól jöhet egy későbbi válságos vagy éppen egy váratlan kedvező üzleti lehetőség idején.

A pénzügyi befektetéseknél észnél kell lenni, kockázatosabb befektetések helyett inkább a stabilabb eszközökbe érdemes tenni cégünk szabad forrásainak többségét. A bankbetétektől kezdve a befektetési alapokon keresztül az állampapírokig számos, aránylag alacsony kockázatú, szerényebb vagy közepes hozamot ígérő termék közül választhatunk. Persze vannak nagyobb kockázatú pénzügyi instrumentumok is, ezek jóval nagyobb hozamot is elérhetnek, de akár a teljes összeget is elveszíthetjük. 

Mikrovállalkozásoknál felmerül a többletnyereség osztalékként történő kivétele és befektetése már a tulajdonos által, magánszemélyként, amennyiben a vállalatinál kedvezőbb kamatozással kecsegtető lakossági konstrukciót találunk. Ebben az esetben később, szükség esetén a cég feltőkésítésével kerülhet vissza a vállalatba a pénz. 

Mikor éri meg a pénzügyi befektetést választani? 
Természetesen kulcskérdés a vállalkozás fejlesztése hosszútávon, olyan időszakban, amikor csökkenő kereslettel szembesülünk, nem érdemes a meglévő kapacitásokat növelni, a hatékonyabb működéshez vagy magasabb hozzáadott érték előállításához szükséges technológiai fejlesztés pedig nem minden vállalkozásnak megoldás.

Amikor a pénzügyi befektetést vetjük össze a vállalkozásba visszaforgatott pénzzel, akkor a konkrét eszköz (várható) kamatát, hozamát kell összehasonlítanunk a fejlesztés megvalósulását követő (remélhető) céges profitnövekménnyel. Egyszerűen fogalmazva, ki kell számolni: a pénzügyi befektetés vagy a beruházásnak köszönhető többletnyereség a nagyobb. A megtérülés kiszámításához mindkét esetben a pénz reálértékét érdemes figyelembe venni, az árindexek alapján. 

Ha szóba sem jöhet a beruházás
Sok cég az elmúlt időszakban a termékei iránti kereslet csökkenésével szembesült, számukra a fejlesztés valószínűleg túl nagy kockázattal járna. Ennek ellenére ezek a vállalkozások is rendelkezhetnek kisebb tartalékösszeggel, amely az árak gyors emelkedése miatt azonban folyamatosan és – az enyhülő árnyomás ellenére még mindig – gyorsan veszít reálértékéből. A reálérték megőrzésére – de legalábbis az értékcsökkenés mérséklésére érdemes lehet alacsony kockázatú, könnyen hozzáférhető (likvid) befektetési formát választani. Ilyen esetben a látra szóló betét, a diszkontkincstárjegy, államkötvények, vagy a tőke- illetve hozamvédett befektetési alapok nyújthatják a leginkább kézenfekvő megoldást. Jelenleg a reálkamat jellemzően negatív, ám az előrejelzések optimisták, ezáltal a mostani kamatszint a jövőben derék pozitív hozamot termelhet.