Az Országgyűlés döntése értelmében egyes kiemelt társadalmi csoportok és a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások 2021. január 1-jétől hiteltörlesztési moratóriummal élhetnek 2021. június 30-ig.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezések szerint ez azt jelenti, hogy 2021. június 30-ig az ügyfeleknek – amennyiben a moratóriumra vonatkozó jogosultságukat bejelentik és megfelelően igazolják az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB), az MFB Pontok, illetve a refinanszírozott pénzügyi intézmény Partnerek felé – továbbra sem kell kamatot, illetve tőkét törleszteniük. A vállalkozások esetében a pénzügyi nehézség igazolásának feltételeit kormányrendelet fogja tartalmazni.

A hiteltörlesztési moratórium kiterjed az MFB által közvetlenül, refinanszírozott pénzügyi intézmény Partnereken vagy MFB Pontokon keresztül nyújtott hitelekre mind a saját forrású, mind az európai uniós pénzügyi eszköz termékek vonatkozásában. Az MFB az adóssal kötött szerződést az adós tőke-, illetve kamatfizetési kötelezettsége nem teljesítése miatt 2021. június 30. napjáig felmondással nem szüntetheti meg azon ügyfelek esetében sem, akik egyébként a hiteltörlesztési moratóriumra nem jogosultak.

A hiteltörlesztési moratóriumot változatlanul a 2020. március 18. napján fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni.

Az ügyfeleknek természetesen továbbra is lehetőségük van az eredeti szerződési feltételek szerint, avagy a moratórium első szakaszában meg nem fizetett törlesztésekre tekintettel újraszámított 2021. januártól érvényes ütemezés szerinti törlesztésre is.

Amennyiben a moratórium tekintetében a jogszabályi környezet módosul, úgy arról az mfb.hu oldalon, újabb közleményben értesítjük az ügyfeleinket.

Budapest, 2020. november 30.