A kereskedelmi banki hitelek és egyéb finanszírozási megoldások mellett ma már számos államilag támogatott konstrukció áll a vállalkozások rendelkezésére. A kínálatban könnyű elveszni, néhány alapvető kérdés tisztázásával azonban egyszerűbben megtalálhatjuk a legmegfelelőbb forrást, emellett hitelkalkulátorok, illetve hitelválasztó programok, valamint hitelközvetítő vállalkozások is segítenek az eligazodásban. 

Mielőtt elvesznénk a bankok, pénzügyi közvetítő cégek ajánlataiban, érdemes néhány alapvető kérdést tisztázni és ezzel leszűkíteni a lehetséges finanszírozási megoldások körét. Nem mindegy, hogy mikro- vagy kis- és középvállalkozást, illetve nagyvállalatot irányítunk, hogy induló cégről vagy már működőről van szó, milyen területen, iparágban tevékenykedik a társaság, külpiacokon is jelen van vagy kizárólag belföldön értékesít. Segít, ha tudjuk, hogy hitelre van szükségünk vagy tőkebefektetésre, faktoringra, lízingre, esetleg hitelgaranciára. Beruházáshoz keresünk forrást vagy forgóeszköz finanszírozásra van szükségünk, esetleg támogatást szeretnénk előfinanszírozni, már meglévő hitelt kiváltani vagy átmeneti likviditási gondjainkra keresünk megoldást. További fontos szempont, hogy milyen futamidőben gondolkodunk, illetve be tudunk-e vonni fedezetet a hitelügyletbe.

Bár ökölszabályként elmondható, hogy kérjünk ajánlatot attól a banktól is, amellyel kapcsolatban vagyunk (számlát vezetünk vagy korábban hitelt vettünk fel), mivel nagyobb rálátása van a működésünkre, így adott esetben könnyebben, jobb feltételekkel nyújthat finanszírozást, de egy ajánlat nem elég, mindenképp hasonlítsuk össze a bankok, pénzügyi közvetítő vállalkozások kínálatát. Ajánlatot kérhetünk személyesen a kereskedelmi bankok fiókjaiban, illetve a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) országosan elérhető, több mint 600 MFB Pontból álló hálózatában is, ahol az európai uniós forrású, önálló hitelek vagy vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelek érhetőek el. A személyes tanácsadás nagy előnye, hogy szakemberek segítenek megtalálni, kiválasztani a vállalkozásunk számára legkedvezőbb finanszírozási megoldást.

Az időigényesebb személyes utánajárás előtt érdemes körülnézni a világhálón. A bankok internetes oldalán minden finanszírozási konstrukciót megtalálunk, illetve számos hitelkalkulátor és hitelválasztó program is segít a tájékozódásban, az előzetesen legjobbnak tűnő konstrukciók kiválasztásában. A hitelintézetek hitelprogramjai közötti eligazodást könnyíti meg például a Magyar Nemzeti Bank Hiteltérképe, míg itt, az Összetartók oldalon az MFB Csoport minden kapcsolódó pénzügyi terméke megtalálható, a Termékválasztóval pedig néhány egyszerű kérdésre válaszolva már csak azok a konstrukciók láthatók, amelyek passzolnak a vállalkozáshoz.

A különféle hitellehetőségek, támogatott konstrukciók és banki ajánlatok összehasonlításában, a legjobb megoldás kiválasztásában nyújtanak segítséget a hitelközvetítő cégek. Ugyanis az első ránézésre azonos ajánlatok közti kisebb különbségek is óriási eltérést eredményezhetnek a hitel teljes futamideje alatt.