Új év, új adószabályok: bár a változások általában januárban lépnek hatályba, valójában a vállalkozások február elején szembesülnek az új feltételekkel: ekkor kell először számfejteni a megváltozott feltételeknek megfelelően a béreket, fizetni az áfát, bevallani a közterheket. Érdemes áttekinteni tehát, mi változott.

Idén debütál a 25 év alatti fiatalok adómentessége. Nagyjából 65 ezer forint adó megfizetésétől mentesülnek azok a fiatalok, akik havonta nem keresnek többet, mint a tavaly júliusi 433 ezer forintos bruttó átlagkereset. A kedvezmény a munkabér, a táppénz, a megbízási díj, az őstermelői és az átalányjövedelem, valamint a vállalkozói kivét után egyaránt érvényesíthető, valamint a diákmunka és a gyakornoki állás után is jár. 
2022-től megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett 2,5 százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó. A szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző vállalkozások a szociális hozzájárulási adóból lényegében ugyanúgy érvényesíthetik a kedvezményt, mint eddig. A mikro- és kisvállalkozásokat érintő fontos szabály a minimálbér és a garantált bérminimum emelése (200 ezer, illetve 260 ezer forintra), ami alapján a minimum fizetendő bér utáni közterhek is növekednek. 
Kedvező változás viszont, hogy a kisvállalati adó (kiva) kulcsa 10 százalékra csökken, miközben a kis- és középvállalkozások helyi iparűzésiadó-kedvezménye idén is érvényes, vagyis 2022-ben is automatikusan jár a - legtöbb esetben az alacsonyabb - maximum egy százalékos adómérték az érintetteknek.
Teljesen megújult az átalányadó, amelynek választását nemcsak a legkisebb vállalkozásoknak, hanem a munkaviszony mellett egyéni vállalkozóként dolgozóknak is érdemes megfontolniuk. Az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelme az éves minimálbér feléig adómentes, ami 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy 2 millió forintos bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük
A kockázati tőkealap-kezelőknek, a tőzsdének és az árutőzsdei szolgáltatóknak is könnyebbséget hoz 2022, hiszen esetükben megszűnik a pénzügyi szervezetek különadó-kötelezettsége.
Ugyanakkor fontos  felhívnia a figyelmet arra, hogy az áfa-bevallásoknál nem változik semmi: a vállalkozásoknak még egy darabig várniuk kell arra, hogy a beküldött adatok alapján – ahogyan az a személyi jövedelemadónál már működik – az adóhatóság készítse el a bevallást helyettük.