Új gyermekrohamkocsit vásárol a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat az MFB segítségével. A speciális mentő az intenzív osztályokéval megegyező felszereltséget és feltételeket biztosít a beteg gyermekeknek. A fejlesztési bank támogatásával az alapítvány laikusoknak, így a családoknak, pedagógusoknak szóló képzéseket indít, míg a most elkészült, mindenki számára hozzáférhető oktató kisfilmek és egy gyermek elsősegélynyújtás kézikönyv közérthető formában adnak praktikus információkat.

A Magyar Fejlesztés Bank (MFB) Zrt. támogatásával jut új mentőautóhoz a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat. A speciális gyermekrohamkocsi mintegy 55 millió forintba kerül, amelyhez az MFB 20 millió forinttal járul hozzá. A közhasznú alapítvány Budapesten és vidéken (Debrecen, Miskolc) 2-2 mentőautót üzemeltet, valamint a nyári, kiemelt időszakban további egy gyermekrohamkocsit a Balaton északi partján (Balatonfüred). Az intenzív osztályokéval megegyező felszereltségű és feltételeket biztosító speciális mentőautók külön-külön is 6-8 esetet látnak el naponta. A nagyfokú igénybevétel miatt a járműveket rendszeresen cserélni kell. Az új rohamkocsi az egyik, immár 6 éve futó budapesti mentőt váltja.

Az életveszélyes állapotú kisgyermekek helyszíni ellátása és szállítása különleges szakmai, gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat azért jött létre 1999-ben, hogy különleges gyermekrohamkocsik és gyermekmentőorvosi-kocsik elindításával segítse az Országos Mentőszolgálat munkáját. Az alapítvány az elmúlt két évtizedben mintegy 55 ezer bajba jutott kisgyermeken segített, az új gyermekrohamkocsinak köszönhetően pedig továbbra is a legnagyobb biztonságban lehet ellátni, szállítani a súlyos állapotú kicsiket.

Az alapítvány a gyermekmentőautók működtetése mellett oktatással és felvilágosító munkával is foglalkozik, illetve képzést nyújt laikusok (így szülők, nagyszülők, óvodai és bölcsődei gondozók) és továbbképzést szakemberek (mentősök, házi orvosok, ápolók) számára. Az MFB részvételével a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat most több, laikusoknak szánt oktatóvideót is összeállított. Az interneten, videómegosztó és közösségi oldalakon is elérhető kisfilmekből az érdeklődők az otthonok gyerekbiztossá tételével, a csecsemők újraélesztésével, légúti idegentest eltávolításával, valamint égés, forrázás esetén szükséges teendőkkel kapcsolatban kapnak praktikus információkat könnyen érthető és követhető formában. 

Az MFB támogatásával az alapítvány gyermekrohamkocsin dolgozó gyermekmentőorvosai és gyermekmentőápolói országos roadshowra indulnak. A tervek szerint 10 városban megtartandó 3-3 órás, gyakorlatorientált képzéseken alkalmanként 30 laikus vehet részt. A képzés során az érdeklődők olyan témákban kapnak praktikus, gyakorlati tanácsokat, mint például a súlyos állapot felismerése, az újraélesztés csecsemő- és gyermekkorban, bölcsőhalál, teendők légúti idegentest esetén, otthoni balesetek és égés-forrázás első ellátása, gyakori otthoni mérgezések, mit kell tenni lázgörcs vagy epilepsziás rosszullét esetén. 

Ugyancsak az MFB anyagi hozzájárulásával a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat összeállít és megjelentet egy kézikönyvet a gyermek elsősegélynyújtás témájában. A laikusoknak szánt, Amíg a mentő megérkezik című könyv felölel minden olyan témát, mely az újszülöttek, csecsemők és gyermekek otthoni sürgősségi ellátását segíti amíg a szaksegítség megérkezik. A könyv témái: csecsemő és gyermek újraélesztés, teendők légúti elzáródást okozó idegentest okozta fulladás esetén, gyermekkori nehézlégzéssel járó légúti kórképek (például krupp, asztma), kiscsecsemőkori veszélyeztető állapotok, otthoni mérgezések, gyermekbalesetek megelőzése és első ellátása, teendők égés, illetve forrázás esetén, lázas állapotok értékelése és ellátása, heveny allergiás reakciók észlelése és ellátása, kiütések. A kézikönyv a tervek szerint még idén elkészül.
„Az MFB tevékenysége elsősorban a piaci hiányosságok kezelésére, a magyar vállalkozások fejlesztésére irányul, ugyanakkor elkötelezett híve a társadalmi felelősségvállalásnak. A bank üzleti működése során is fontosnak tartja a fenntarthatósággal kapcsolatos ügyek támogatását, emellett kész az olyan, minél szélesebb társadalmi rétegeket érintő kezdeményezéseket, alapítványokat felkarolni, mint amilyen a balesetet szenvedett vagy tartósan beteg kisgyermekek szállítását, ellátását végző Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat” – mondta Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója.

Az együttműködés részleteiről és a Gyermekmentő Szolgálat munkájáról az alábbi linken olvashatnak, illetve itt találhatják az „Életmentő szülők” oktatófilmsorozat epizódjait is:

https://www.mfb.hu/kik-vagyunk/szent-marton-gyermekmento-szolgalat-s2521

Kategória: Egyéb Publikálva: