Egyéb

Támogatás a munkaerő fejlesztésére

Jó munkaerő nélkül a legígéretesebb vállalkozás sem jut egyről a kettőre: idén minden korábbinál fontosabb, hogy a cégek megfelelően képzett szakemberekkel, kellő létszámmal haladjanak céljaik felé. Gyakran forráshiány áll a fejlődés útjában – erre kínálnak megoldást a tavasztól elérhető, vissza nem térítendő támogatások. 

Az elmúlt évek világgazdasági bizonytalansága a foglalkoztatásra is rányomta a bélyegét, 2023-ban Magyarországon is lassult a munkaerőpiaci aktivitás. Tendenciává vált, hogy a mérsékeltebb kockázatvállalási kedv miatt kevesebben váltanak állást, miközben csökkent a cégek által meghirdetett, szabad álláshelyek száma és lassult a képzési hajlandóság – bár a kompetens szakemberek iránt változatlanul nagy igény mutatkozik minden területen. Azonban, mivel a legtöbb cég pénzügyi nyomás alá került az infláció miatt megnövekedett terhek következtében, feszesebbé vált a humánpolitikájuk is, például kevesebb forrás jutott új munkaerő felvételére és a munkahelyi oktatásokra. 

Idén az infláció leküzdésével új távlatok nyílhatnak a vállalkozások számára, mert a gazdasági trendek immár a növekedés felé mutatnak. Így a cégek a költségek optimális tervezhetősége mellett bátrabban vághatnak bele olyan fejlesztésekbe, amelyekhez elengedhetetlen a kellő számú, illetve megfelelő tudással rendelkező munkaerő. 

Ehhez a kormány is új lehetőségeket kínál: tavasztól a munkaerőpiac erősítését támogató intézkedésekre szánnak jelentős összegű uniós forrásokat. Emögött az a célkitűzés áll, hogy a növekedés helyreállításának 2024-es évében a 15–64 éves korosztály foglalkoztatási rátája a jelenlegi 75 százalékos szintről 85 százalékra növekedjen, amihez 300 ezer embert kívánnak bevonni a munka világába.

Szakaszosan nyílnak meg a források
A Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb közlése szerint márciusban indul a 70 milliárd forintos kerettel rendelkező, munkahelyi képzéseket támogató program következő szakasza, áprilistól pedig közel 200 milliárd forintos kerettel elstartol a 30 év alatti fiatalok elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz program. 
Továbbá, 2030-ig a GINOP Plusz program keretében a gazdaság, a vállalkozások számára több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását. 

A 460 milliárd forint körülbelül 400 ezer ember munkához jutását fogja elősegíteni, ezen belül nagyságrendileg 100 ezer fő képzéséhez járulhat hozzá. A forráskeretek háromnegyedét az álláskeresők és inaktívak elhelyezésére szolgáló programok teszik majd ki – az érintett kör létszáma körülbelül 300 ezerre tehető, ők képezik az úgynevezett munkaerőtartalékot, akikből a jövőben kiváló munkatárs válhat a vállalkozásoknál. 
Fontos tudnivaló: az uniós források felhasználásánál prioritást élvez, hogy a munkaerőhiánnyal érintett cégek elsősorban magyar munkavállalókat alkalmazzanak.

Érdemes feljegyezni a naptárba a megnyíló lehetőségeket: 

vissza nem térítendő támogatás lesz elérhető munkahelyi képzésekre és a fiatalok elhelyezkedésének segítésére. 

Munkahelyi képzések
A munkahelyi képzésekre fordítható forrásból a munkáltatók a szakmai ismeretek bővítésére kaphatnak támogatást, elsősorban a munkavállalók képzési költségeihez, valamint a munkavállalók képzés alatti kieső munkaidőre járó bérének biztosításához hozzájárulva. 

A képzéseket támogató program ráadásul a korábbi, hasonló kiírásokhoz képest számos könnyítést tartalmaz a vállalkozások számára. Az energiaintenzív ágazatokban működő, munkaadó cégek például már munkahelymegőrzési célokra is felhasználhatják a megpályázott összeget.

Már most hívjuk fel a könyvelő, a hr-es, illetve a pályázatért felelős kolléga figyelmét arra, hogy a munkahelyi képzések támogatására érvényes, részletes tájékoztatás 2024. március 1-jétől már elérhető lesz a munkaügyi portálon. Érdemes észben tartani ezt a kedvező lehetőséget, és gyorsan cselekedni, mivel a cégek március első felében nyújthatják be pályázataikat az illetékes kormányhivataloknak.

Fiatalok elhelyezkedése
A fiatalok elhelyezkedését támogató Ifjúsági Garancia Plusz program közel 200 milliárd forintos keretéből képzésekkel, bértámogatással és mobilitási támogatásokkal célzottan kívánják támogatni a 30 év alatti korosztály belépését a munkaerőpiacra. 

A programon keresztül összesen 84 ezer álláskereső, vagy inaktív fiatal beilleszkedése valósulhat meg, amelyben kiemelt fókuszt kapnak a hátrányos helyzetűek.

Mozgalmas hónapnak ígérkezik a március, mivel az ezzel kapcsolatos, részletes információk március közepétől lesznek elérhetők a munkaügyi portálon, illetve a kormányhivatalok foglalkoztatási részlegein, amelyek a jelentkezéseket április elejétől tudják fogadni a pályakezdő fiatalok és az őket foglalkoztatni kívánó munkáltatók részéről.

E programokon túl várhatóan májusban újabb, közel 160 milliárd forintos uniós forrás nyílhat meg a 30 év feletti álláskeresők foglalkoztatásának elősegítése és a munkakörülményeik javítása érdekében.