Egyéb

Szükség van-e céges VPN-re?

A VPN (Virtual Private Network), vagyis a virtuális magánhálózatok használata egyre elterjedtebb a cégek körében. Vállalkozásunknak valóban szüksége van erre az extra védelemre? Egyáltalán mire jó és mikor érdemes VPN-t használnunk?

A VPN egy olyan hálózati technológia, amely titkosított kapcsolatot hoz létre a VPN szolgáltató szerverein keresztül az internetes kiszolgálókkal, minden adatforgalmunk ezen a csatornán keresztül zajlik. Az így létrehozott védett magánhálózaton megkerülhetők a cenzúrázott tartalmak és a földrajzi helyzetünk szerinti korlátozások, illetve segítségével az egyes weboldalak és szolgáltatók elől elrejthetjük a valódi kilétünket felfedő azonosító adataink egy részét is. A legfontosabb funkciója mégis, hogy megnehezíti az így létrehozott hálózat forgalmának „lehallgatását”. 

Védelem a sokat utazó kollégáknak
Ha rendszeresen dolgozunk céges gépünkön utazás közben, éttermekben, kávézókban, szállodákban vagy reptereken és a helyi Wi-Fi hálózatokra csatlakozunk, adataink nyilvános és általában gyenge védelmi beállításokkal rendelkező router-eken mennek keresztül. Ezekről a hálózatokról sokszor nem tudhatjuk biztosan, hogy ki, milyen alapossággal, legfőképpen pedig, hogy milyen szándékkal figyeli meg. A kiberbűnözők rendszeresen használják ki a nyilvános hálózatok sebezhetőségeit és férnek hozzá az ott lebonyolított adatcseréhez, mellyel akár céges információkhoz is hozzáférhetnek. A VPN titkosítása ilyen esetekben kiváló védelmet jelenthet nem csak számítógépeink, hanem okostelefonjaink és más mobil eszközeink számára is, így javítják a céges kommunikáció biztonságát.

Távmunka és home office
Az otthoni munkavégzés elterjedésével egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a munkavállalók által igénybe vett informatikai eszközök adatvédelmére. Bár az otthoni internetkapcsolatok nem annyira sebezhetők, mint mondjuk egy reptéri nyílt Wi-Fi hálózat, a céges informatikai rendszerekhez mérten általában még mindig gyengébb védelemmel rendelkeznek. Ilyenkor jöhet jól a VPN, mellyel nem csak a dolgozó számítógépe védhető, hanem lehetőség van a céges belső hálózatra történő illetéktelen felcsatlakozási kísérletek megakadályozására is. Megfelelő felkészültséggel beállítható, hogy csak az általunk igénybe vett egyedi VPN adatokkal tudjanak a felhasználók csatlakozni cégünk belső hálózatához. Ennek köszönhetően a kollégáknak biztosított távoli hozzáférésnél sem kell aggódni illetéktelenek behatolásától.

Mikor nem véd a VPN?
A VPN nem csodafegyver, nem jelent kizárólagos biztonságot és nem oldja meg az úgynevezett emberi tényező kérdését sem. A magánhálózatok nem védenek meg a kollégák által letöltött kártékony szoftverektől és bár az IP címünket elrejtik, nem jelentenek teljes és visszakövethetetlen anonimitást. Hátrányuk, hogy bizonyos esetekben a kiszolgálók észlelhetik, hogy VPN szolgáltatást használunk. A virtuális hálózatokat sokszor reklámszűrőként vagy átverésként azonosítják a szolgáltatók és elrejtik előlünk egyes tartalmaikat. Ezt csak a VPN átmeneti kikapcsolásával orvosolhatjuk. 
A VPN nyújtotta védelem okostelefonjainkon és más mobileszközeinken sem teljeskörű, ezeken az eszközökön ugyanis gyakran adunk hozzáférést kritikus információkhoz. Ilyenek például a helyadataink, a helyben tárolt fájlok és dokumentumok, valamint az azonos hálózatra csatlakoztatott eszközök adatai. A telepített alkalmazásokon keresztül ezért továbbra is gyakori az adatszerzés.

Manapság a virtuális-magánhálózat szolgáltatások már rendkívül elterjedtek, kis beruházással egész komoly védelmet jelenthetnek a vállalkozások számára. Mielőtt azonban előfizetnénk egy kedvezőnek tűnő ajánlatra, érdemes informatikai szakértőkkel egyeztetni a vállalatunknak szükséges védelemtípusáról és mértékéről.