Egyéb

Megszűnik a kkv-kamatstop

2024. április elsejével megszűnt a kkv-kamatstop, amely közel másfél évig nyújtott segítséget a hitellel rendelkező kisvállalkozásoknak. Aggodalomra azonban nincs ok, mivel egyik érintett cég törlesztőrészlete sem fog emelkedni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése szerint 2024. április 1-jével kivezették a kkv-kamatstopot, amely 2022. november 1. óta nyújt jelentős segítséget a változó kamatozású, nem-támogatott és legalább egy éves futamidejű forint hitellel rendelkező kis- és középvállalkozásoknak. A kamatstop intézményét először a családi hitelekre, majd a kkv-kra terjesztették ki. Az intézkedés célja az volt, hogy a banki törlesztőrészletek növekedése ne vigye csődbe a vállalkozásokat, megmaradjanak a munkahelyek és pénzügyileg stabilak legyenek a vállalkozások. 

A kamatstop 17 hónapon keresztül védte a magyar kkv-kat a koronavírus-járvány, majd az elhúzódó háború hatására drasztikusan megemelkedett kamatkörnyezet negatív hatásaival szemben. A rendkívül magas piaci kamatszint időszakában többször meghosszabbították a kamatstop hatályát, és így mostanáig az intézkedés több mint 50 ezer vállalkozásnak jelentett könnyebbséget a törlesztőrészletek teljesítésében. 

2024-re az előző években elnehezült gazdasági helyzet kedvező irányt vett: az infláció 4 százalékos szint alá csökkent és kamatcsökkenés ment végbe. Mire számíthatnak a kamatstop kivezetése után a kkv-k?

Nem nőnek a törlesztőrészletek
A legmegnyugtatóbb a cégvezetőknek az, hogy a pozitív folyamatok következtében úgy lehetett kivezetni a kkv-kamatstopot, hogy egyik érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni. Az utóbbi időszakban érdemben alacsonyabbá vált a magyarországi kamatkörnyezet, a vállalati hiteleknél jellemzően referenciaként használt 3 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) a piaci várakozások szerint 2024 áprilisig a kkv-kamatstoppal rögzített 7,77 százalékos szint alá csökkenhet (az intézkedés bevezetésekor a 3 hónapos BUBOR 16,5 százalék feletti szinteken mozgott).

Az 1500 milliárd forint körüli hitelállományt érintő kamatstop bevezetése óta összességében mintegy 150 milliárd forinttal enyhültek több mint 50 ezer magyar kisvállalkozás törlesztési terhei.

Kedvezőbb konstrukció a hiteleknél
A kamatstopról szóló rendelet kimondja, hogy a könnyítés kivezetését követően sem a tőke-, sem a kamattartozás nem növelhető a kamatstop alatti időszakban nem teljesített összegekkel. A bankok vállalták: 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a BUBOR, mint referenciakamat feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig 0 százalékos szintre csökkentik. Ez várhatóan 2-4 százalékponttal mérsékelheti a vállalati hitelek kamatszintjét. 

2024 további részében az alapkamattal együtt várhatóan a BUBOR is tovább csökkenhet. Gazdasági szakértők a banki kölcsönök iránti kereslet élénkülését az 5-6 százalékos hitelkamatok elérésének, illetve az az alá csökkenését követő időszakra várják. 

A kis- és középvállalkozások mindenesetre egyelőre ne dőljenek hátra, legalábbis amíg fel nem keresték a hitelező bankjukat! A mérséklődő kamatok következtében ugyanis a kamatstoppal érintett hitelszerződéseik esetében már most is lehetőségük van a kölcsöneik kedvezőbb konstrukcióra cserélésére.