Egyéb

Magához tér az ingatlanpiac, jól jár, aki gyorsan lép

Mélyen a zsebükbe nyúlhatnak az irodacserén gondolkodó vállalkozások jövőre, ha saját tulajdonú ingatlanba költöznének. A decemberi előrejelzések szerint a 2023-as év stagnáló trendje után már látszik: újra élénkül a kereslet, és beindultak az áremelkedések. Összefoglaltuk az év végén közzétett irodapiaci elemzéseket.

A pozitív gazdasági előrejelzéseknek és az új lakástámogatási konstrukcióknak köszönhetően újra növekedési pályára állhat az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben. A kínálati oldalnak jó hír, a lakásba vagy saját tulajdonú ingatlanba költözni tervező vállalkozásokat pedig gyorsabb lépésre ösztönözheti. A piaci fordulatot támogató, pozitív tényezők a CSOK Plusz, az önkéntes kamatplafon, az erősödő gazdasági bizalom, a bőséges ingatlankínálat és a csökkenő állampapír hozamok lehetnek a 2024-es évben.

Előnyben, aki gyorsan dönt
Ezek hatására 2024-ben az ingatlanpiacon 20-30, a hitelpiacon 30-40 százalékos növekedés is bekövetkezhet a főbb mutatószámokban a Duna House cégcsoport decemberi prognózisa szerint. Az élénkülés az árakra is pozitív hatással lesz, éves szinten 5-10 százalékos emelkedéssel számolnak.
A szakértők úgy látják, hogy a 2023-ban jellemző, gyengébb piaci dinamikának köszönhetően erős, 60-70 százalékkal nagyobb ingatlankínálat várja majd az érdeklődőket, ami a leggyorsabb vevőknek kedvez majd, mivel a nagyobb aktivitásnak köszönhetően várhatóan a kínálat is ütemesebben csökken az év előrehaladtával. Ezért érdemes lehet időben lépni az ingatlanvásárlást fontolgató cégeknek is, a keresleti oldalon ugyanis nem javasolják a kivárást. Jelenleg Budapesten, a nagyvárosokban és a kisebb településeken is még érdemben tudnak válogatni az érdeklődők.
Ennek hátterében az áll, hogy a 2023-ban jellemző, 90-100 ezer körüli tranzakciószám az elmúlt kilenc év leggyengébb ingatlanpiaci teljesítményét jelentette, ennél kevesebb adásvétel 2013-ban volt, amikor 88 ezer ingatlan cserélt gazdát.

Már színre léptek az érdeklődők 
A fellendülő kereslet viszont már érezhető: november az egyik legaktívabb hónapnak számított 2023-ban, amikor az októberi tranzakciószámot 12 százalékkal haladta meg a szektor, míg 2022 novemberéhez képest a növekedés 10 százalékos volt. Az év végi átlaghoz képest decemberben is erősebb aktivitással számolt a Duna House Barométer, míg 2024-ben jelentősen magasabb tranzakciószámról szólnak a várakozások. 
Ez az otthonteremtési és befektetési célú ingatlanvásárlók számának erősödését egyaránt jelenti. A kisebb és nagyobb befektetők aktivitása a versenyképes befektetési termékek kifutása miatt is élénkülhet, mivel az inflációkövető állampapír hozama várhatóan 10 százalék alá csökken, ezzel  az ingatlanpiac felé tereli őket – elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban. 

Újra drágulnak az ingatlanok
Az ingatlanárak tekintetében az erősebb kereslet magával hozhatja a fordulatot, így nominális értelemben a másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után újra nőhetnek az ingatlanárak Magyarországon. Az egyes lokációk és ingatlantípusok esetében jelentős eltérések mutatkozhatnak az árak változásának irányában is, de a Duna House elemzői éves szinten átlagosan 5-10 százalékos áremelkedéssel számolnak 2024-ben.
Valóban a gyorsaság lehet most az ingatlanvásárlók egyik legnagyobb előnye, mivel az Ingatlan.com lakásárindexének adatai szerint több hónapnyi stagnálás után novemberben még kismértékben csökkentek a lakásárak, országosan 0,2 százalékkal. A fővárosban az októberi árcsökkenés után csekély, 0,1 százalékos drágulás volt jellemző novemberben, szeptemberhez képest azonban még mindig olcsóbban lehetett lakáshoz jutni. A nyugat- és dél-dunántúli térségben 2,5 százalékkal, illetve 0,9 százalékkal, a Dél-Alföldön pedig 1,8 százalékkal lettek olcsóbbak a lakóingatlanok, az észak-alföldi régióban viszont már több mint 1 százalékos drágulás következett be. Azt az Ingatlan.com is megerősítette, hogy egyre többen érdeklődnek az eladásra szánt lakások és házak iránt, főként a jövő évben induló, új lakástámogatási konstrukciók hatására. 

Felerősödhet a hitelpiac
2023-ban a bizonytalanabb gazdasági tényezők és a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségek miatt az átlagosnál jobban visszaesett a hitellel vásárlók aránya, amely így az ingatlanpiac mellett a jelzáloghitel-piacra is rányomta bélyegét. 
A Magyar Nemzeti Bank októberig publikált hivatalos adatai és a Duna House cégcsoporthoz tartozó Credipass pénzügyi közvetítő november- decemberi előrejelzése alapján 2023-ban 600 milliárd forint alatt maradhatott a forintalapú jelzálogcélú hitelek volumene – ez a piac 50 százalékos visszaesését jelenti a 2022-es, 1192 milliárd forinthoz képest. A Credipassnál a bejelentett önkéntes THM plafon, és az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásaként 2024-ben 750-850 milliárd forintos aktív piaccal számolnak. 

Új szabályok az energiatanúsítványra
Ingatlan adásvétel és bérbeadás esetén is kötelező energetikai tanúsítványt biztosítani a vevőnek, bérlőnek a szerződéskötés napjáig, vagy legkésőbb a birtokbaadásig. Új építésű otthonok esetén a tanúsítvány elkészíttetése az építtető feladata, ami feltétele a használatbavételi folyamat elindításának. Egy új jogszabály szerint 2023. novemberétől a tanúsítvány (HET) számát nem kell a szerződésbe foglalni.
Az energetikai besorolást immár a hirdetésekben is kötelező feltüntetni. Novembertől 60 napos türelmi idő kezdődött az új minősítésre, de 2024. januártól már csak az új típusú energetikai tanúsítványok fogadhatók el. Az újonnan kiállított ingatlan energetikai tanúsítvány érvényessége az új szabályok szerint a jelenlegi 10 év helyett 5 évre módosul.