Egyéb

Junior Prima díjasok a magyar tudományban: Dr. Nagy Nikoletta

Szemléletváltás a bőrgyógyászatban

„A tüneti kezelésektől egyre inkább az oki kezelések irányába tolódnak el a lehetőségek.” - mondta el Dr. Nagy Nikoletta, a Junior Prima Díj „Magyar Tudomány” kategóriájában díjat elnyert kutatókat bemutató MFB Podcast sorozatban. A Magyar Tudományos Akadémia doktora címet idén elnyerő bőrgyógyász és genetikus Váczi Gergellyel beszélgetett.

A középiskola óta orvosi pályára készülő doktornő nemzetközileg elismert áttörést ért el a Brooke–Spiegler szindróma kutatása terén - „A kutatási eredményekben tulajdonképpen az volt a forradalmi, hogy a betegség hátterében egy olyan gén áll, aminek a mutációit 2 másik bőrdaganat kialakulásával járó betegségben is azonosították. A mi vizsgálataink azt mutatták meg, hogy ez nem 3 különböző betegség, hanem ugyanazon kórképnek a különböző klinikai variánsai. Ezzel egyfajta szemléletváltás következett be ebben a kórképben, most már ezt egy spektrumbetegségnek tekintjük.”

A Magyar Fejlesztési Bank és a Prima Primissima Alapítvány 2007-ben hozta létre önálló díját a kimagasló tudományos munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel, oktatási- és közösségépítő tevékenységükkel a magyar tudomány fejlődéséhez jelentősen hozzájáruló 33 évnél fiatalabb tudósok elismerésére. A Junior Prima Díj „Magyar Tudomány” kategória évről-évre példaképeket állít az újabb generációk számára.

Dr. Nagy Nikoletta bőrgyógyász-genetikus, kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet a pályafutása során. Summa cum laude minősítéssel végezte el a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karát 2005-ben. A PhD fokozatot 2007-ben szerezte meg, majd 2008 és 2010 között a londoni King’s College ritka monogénes bőrbetegségekkel foglalkozó kutatócsoportjának volt a tagja. 2010-ben szerezte meg bőrgyógyászati diplomáját, 2013-ban klinikai genetika szakvizsgáját. 2018-ban habilitált, MTA nagydoktori oklevelét 2023-ban vette át. Jelenleg az Szegedi Tudományegyetem orvosi genetikai tanszék kutatója és oktatója, valamint a Klinikai Genetikai Kutatócsoport tagja. Junior Prima Díjjal 2012-ben ismerték el a munkásságát.

A bőrgyógyászat és a genetika összefonódása révén elérhető új kezelési és diagnosztikai lehetőségek elterjedése rengeteg lehetőséget hordoz magában. „Biztos vagyok benne, hogy a következő években, egyre több kezelési modalitás fog a rendelkezésünkre állni. Ha csak a monogénes betegségeket vesszük, akkor a génterápia Magyarországon már két betegség kapcsán is rendelkezésünkre áll, de az elmúlt 5 évben az amerikai DFA 25 ilyen kezelést engedélyezett.” - jegyezte meg Dr. Nagy Nikoletta. „Rendkívül bővülő terápiás palettáról van szó és a génterápia csak egy, az új kezelési modalitások közül. Legalább 50, ehhez hasonló nagypotenciállal rendelkező új terápiás alternatíva fejlesztése van folyamatban” – de a doktornő kiemelte, hogy vannak olyan kórképek, ahol a tüneti kezelés a reális lehetőség, illetve a páciens tünetmentesen tartása.