Egyéb

Nagy lépés a digitális társadalom felé: jövőre jön az e-nyugta

Már jövőre elindulhat az elektromos nyugtaadás rendszere és néhány év múlva kötelezően bevezethetik a hazai kereskedelemben. Az adóhivatal kiemelt szerepet szán az adatvédelemnek az új rendszerben, amely a gazdaság fehérítéséhez is hozzájárulhat.
 
Egy év múlva már elektromos nyugtával dicsérhetik a napot a magyar kereskedők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tervei szerint. Az e-nyugta rendszert 2024 júliusában élesíthetik, amit négyéves tesztidőszak követ, ezalatt párhuzamosan működik majd az e-nyugta és a papír alapú nyugta, a rendszer véglegesítésére 2028-ban kerülhet sor. Az új rendszerben a nyugtákat eleve elektronikusan hitelesítik, nem csupán a papíralapú nyugtákat digitalizálják. 

Okostelefonra érkezik a nyugta
A NAV tervei szerint a vásárlók egy okostelefonos alkalmazásra kapják meg a nyugtát, amelyhez külön regisztrációra sem lesz szükség. Mivel sokaknak nincs applikáció telepítésére alkalmas telefonjuk (különösen az idősebb korosztály körében), ezért a vásárló kérésére papír alapú nyugtát is kiállítanak majd a kereskedők. 
Az okostelefonnal és alkalmazással rendelkező vevők az applikáció megnyitását követően egy QR-kódot mutatnak fel a pénztárosnak, aki leolvassa azt. Ennek köszönhetően a vásárlást követően a nyugta automatikusan felkerül a NAV-nál elérhető Nyugtatárba, amit a vásárló később is elérhet. 
Az uniós GDPR szabályozással összhangban az adatbiztonság fontos kérdés, ezért a vásárlók adatait nem látja majd az adóhatóság, a kereskedő pedig csak külön engedély kérése után férhet hozzá a számára valóban szükséges infóhoz. Az e-nyugta rendszer előnye, hogy más dokumentumok is csatolhatók hozzá, így akár a garancialevél, akár a használati útmutató is elérhető lehet egy helyen – ezzel jelentős mennyiségű nyomtatási és adminisztrálási költséget takaríthat meg a kereskedő – ráadásul az elektronikus tárolásnak köszönhetően ezek a dokumentumok mindig „kéznél” lehetnek. 

Sok a nyitott kérdés
Mivel egyelőre nem jelent meg a végleges jogszabály, ezért több nyitott kérdés van még a rendszerrel kapcsolatban. Az e-nyugta 2024. júliusra várható bevezetését követően várhatóan egyre többen fogják bevezetni üzletükben az elektromos nyugtaadást, és valószínű, hogy 2028-tól minden kereskedőnek kötelező lesz az e-nyugta. 
Jó hír a kereskedőknek, hogy valószínűleg nem jár jelentős plusz munkával az e-nyugta bevezetése és üzemeltetése, valamint könyvelése sem. Ugyanakkor elképzelhető, hogy új pénztárgépekre szükség lehet, ez a beruházás vélhetően megtérülhet a nyomtatási költségek jelentős csökkenésével. 

A gazdaságnak is jó
Az e-nyugta várhatóan fehéríti a gazdaságot, hasonlóan az online pénztárgépek bevezetéséhez. Az üzletek valós idejű adatszolgáltatása az adóhatóság munkáját is segíti. Amennyiben később elektronikus fizetési rendszerrel is összekapcsolják az e-nyugta rendszert, az tovább csökkentheti az össztársadalmi szempontból biztosan költséges, de jellemzően a kereskedői oldalon is egyre drágább készpénzhasználatot és tovább fehérítheti a gazdaságot, vagyis javuló adóbevételeket eredményezhet.