Egyéb

Fellélegezhetnek a kkv-k: felére eshet 2024-ben az áram ára

Fellélegezhetnek a vállalkozások, az energetikai hivatal friss bejelentése szerint 2024 januárjától jelentősen csökken az áramár egyik lényeges összetevője, a rendszerhasználati díj. Emellett az energiaárak esésének köszönhetően a nagykereskedőkkel kötött szerződések is jóval olcsóbbak lehetnek a tavalyinál. Kedvezően befolyásolhatja a cégek terveit, hogy 2024-től újra elérhető az állami támogatás az e-autók vásárlására.

Minden vállalkozásnak komoly kihívást jelent az energiaárrobbanás miatt megemelkedett rezsiköltségeknek kigazdálkodása, emiatt a kkv-k más területeken igyekeztek spórolni. Felmérések szerint a kisebb cégek főként a fűtés korlátozásával, a világítás csökkentésével és az energetikai rendszerek, berendezések korszerűsítésével igyekeztek megfogni a rezsikiadásokat, valamint előfordultak téli leállások, a céges autók használatának szigorítása, vagy azok számának csökkentése is.

Több tízezer vállalkozás lélegezhet fel, 2023. december 15-én ugyanis a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatal (MEKH) kedvezőbb tarifaszabályokat jelentett be 2024-re. Január elsejétől a nem lakossági fogyasztók által fizetett elosztási díjak jelentősen csökkennek. A rendszerhasználati díj részét képező átviteli díj átlagosan 30 százalékkal kerül majd kevesebbe, az átlagosan fizetendő elosztási díjak csökkenése – feszültségszinttől függően – pedig 7-68 százalék közötti mértéket tesz ki. Ez az átviteli díj csökkenésével együtt számolva akár 32-52 százalékkal kisebb villanyszámlákat jelent majd a vállalkozásoknál. 

Egységes díjak, átmeneti kedvezmény
A villamos energiáról szóló törvény szerint a fogyasztók a rendszer használatért országosan egységes díjakat fizetnek, melyek mértékét a vonatkozó keretrendelet határoz meg. A nyilvános módszertan és az érintettek adatszolgáltatása alapján, 2023. december közepén tette közzé a 2024-re vonatkozó szabályokat a MEKH. A kedvezőbb tarifa nem érinti azonban a lakossági fogyasztókat – az általuk fizetett rendszerhasználati díjak összességében nem változnak. A 2024-től létesítendő villamosenergia-tárolóknak, amelyeket 2024-ben 100 százalékos, átmeneti átvitelidíj-kedvezmény illet meg, viszont kedvezőbb helyzetbe hozza a szabályozás.

Olcsóbban lehet szerződést kötni
A közepes és nagyfogyasztó vállalatok számára 2024-től kilowattóránként 4 forinttal csökkennek a rendszerhasználati díjak kormányzati kalkulációk alapján. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy több mint 56 ezer fogyasztási helyen, azaz vállalkozásnál – a felhasznált mennyiségekre kalkulált átlag szerint – 23 százalékkal mérséklődik a díj. Ezzel a 24 ezer gigawattórányi áramfogyasztás után fizetendő rendszerhasználati díjak közel negyedével mérséklődnek. 

A villanyszámlát tovább csökkentheti, hogy a 2023-as őszi-télinél a legtöbb esetben alacsonyabb energiadíj komponens mellett tudnak szerződést kötni a cégek az kereskedőkkel. Ez pedig azt jelenti, hogy a nagykereskedelmi villamosenergia piacon az egy évvel ezelőtti árszintekhez képest olcsóbb a tarifa, így maga az energiadíj is csökkenhet a 2024-hez igazodó áramvásárlási szerződésekben. A cégek villanyszámlája két tétel miatt lesz alacsonyabb: egyrészt az energia, másrészt a rendszerhasználati díjak csökkenésének köszönhetően. 

Pályázat új energiatárolókra 
2024-től az új villamosenergia tárolók rendszerhasználati- és csatlakozási díjcsökkentést kapnak azzal a szándékkal, hogy a cégek ösztönzést kapjanak a rendszerkiegyenlítésben egyre nagyobb szükségű tárolók telepítésére. Ehhez január közepén egy 62 milliárd forintos keretösszegű tárolótelepítési pályázat nyílik meg, amelyben bevételkompenzációt lehet elnyerni olyan ipari energiatárolók telepítéséhez, amelyek a villamosenergia-rendszer számára is felajánlják rugalmassági képességüket. Mindezekhez szervesen kapcsolódik az elektromobilitás is, amelynek jegyében további 30 milliárd forintból februárban rajtolhat el a cégek elektromos jármű beszerzéseit segítő kiírás.

Újra támogatják az e-autó vásárlást
Több kkv 2024-es beruházási terveit befolyásolhatja az a februártól elérhető pályázat, amelyben támogatják a vállalkozásokat közúti elektromos járművek vonatkozó beszerzésében. Legutóbb 2021-ben volt hasonló pályázat, azóta a támogatható járművek beszerzési ára 15 millió forintról 20 millióra nőtt, emellett eltörölték az 59 kW-os felső teljesítményhatárt. 

A várhatóan március végéig elérhető, új kiírás szerint a budapesti régióban 10,8 milliárd forintra pályázhatnak a cégek, míg az ország többi részében működő vállalkozásoknak 19,2 milliárd forint jut. 
Az állami támogatásra mindenféle hazai vállalkozás pályázhat majd, kivéve az autókölcsönzők vagy -kereskedők (a flottakezelők, gépjárműmegosztók számára külön pályázat lesz). Az elnyert összeget személygépkocsi, kisbusz és kis haszongépjármű vásárlására lehet majd felhasználni. 
A támogatás mértékét a villanyautók teljesítménye és ára alapján határozzák meg, így a személygépkocsik esetében:

lehet a támogatási összeg.

Digitalizálás és fejlesztés a spórolás jegyében
A vállalkozások jelentős része a felmérések szerint úgy igyekszik kompenzálni a magas rezsiköltségek miatt megnövekedett terheket, hogy például új piacok nyitására, új termék vagy szolgáltatás fejlesztésére, illetve üzleti bővítésre koncentrálnak. Sok cégnél vált hangsúlyosabbá a működési költségek csökkentése vagy a beszállítókon való spórolás is. 

A 2022-ben megemelt árszintek megtartása mellett viszont már kevesebb cég tartja reálisnak az újabb áremelést vagy az ügyfélkör bővítését, ugyanakkor a költségcsökkentés egyik lehetséges eszközeként tekintenek a digitális átállásra is. Ennek keretében egyre több kkv használ digitális csatornákat a cég mindennapjaiban, és egyre többen vesznek igénybe elektronikus banki szolgáltatásokat, illetve online számlázást, könyvelő és bérszámfejtő programokat, digitalizált nyilvántartásokat is.