Egyéb

Fektessünk munkavállalóink egészségébe!

A fizetésen felüli juttatásokkal hatékonyan motiválhatók kollégáink. Aktuális felmérések és tapasztalatok alapján érdemes eldönteni, milyen egészségügyi csomagot nyújthat vállalkozásunk a dolgozóknak és családtagjaiknak.

A COVID-19 világjárvány számos változást hozott: távmunka, online értékesítés, kiszállítás, csapatépítés, tudásbázis fejlesztése és a mindezekkel járó technológiai, biztonsági, humán és további kihívások. Módosultak a körülmények és az elvárások, ugyanakkor mire van szükségük a munkavállalóknak? Bevallásuk szerint mi motiválja őket a minőségibb munkavégzésre? Felmérések szerint napjainkban a dolgozók az alábbi juttatásokat értékelik kiemelten:

A munkavállalók és persze a munkáltatók számára egyaránt kiemelt fontosságú az egészség, nem véletlen, hogy dolgozói juttatásként is magasra értékelik. Ráadásul a világjárvány alatt megváltozott az ellátások hozzáférhetősége és sok esetben a felek hozzáállása is. A betegszabadságok munkáltatóknak és a dolgozóknak egyaránt kiesést jelentenek, ezzel is indokolható, hogy a rugalmas munkavégzést, a több szabadnapot és a magánegészségügyi ellátást nagyra tartják a dolgozók.

Érdemes a hasznos és elérhető szűrőcsomagokat és egészségügyi juttatásokat tartalmazó jólléti programokat indítani, amelyek nemcsak a munkavállalóknak kedveznek, hanem a vállalkozásnak is kiváló befektetés lehet. Az egészséges, kiegyensúlyozott kollektíva nemcsak megbízhatóbb, hanem produktívabb, kreatívabb és rugalmasabb is, sőt, a stresszes helyzetekben is jobban teljesít.

Nézzük az előnyöket!

1.    Kisebb arányú hiányzás
A szűrések, időben ellátott problémák megelőzhetnek jóval súlyosabb betegségeket és korábban ösztönzik a dolgozókat egészségük megőrzésére.

2.    Vonzóbb a gondoskodó munkahely, márka 
A munkaerőtől elvárt kompetenciák és kapacitások kiépítése és megtartása jelentős kihívás napjainkban. Az egészségtudatos állások vonzzák és marasztalják is az értékes, fizikai és mentális egészségükre ügyelő kollégákat. A felmérések szerint hazánkban az egészségügyi problémák és megoldásuk gyakori beszédtémát jelentenek akár a tágabb ismeretségi körben – egy átgondolt jólléti program szerethetőbbé, egyben értékesebbé teszi a munkahelyet, és ezzel együtt a foglalkoztató márkáját.

3.    Eredményesebb csapat
Beteges, kimerült, kiégett kollektívával küzdelmes megvalósítani nagyratörő terveket. Ugyanakkor kiegyensúlyozott dolgozókkal nagyobb kihívások is vehetők, az eredményesebb, elégedettebb alkalmazottak elkötelezettebbek, ami szintén javítja a munkamorált, de még az ügyféloldali elégedettséget is.
A stressz és a betegségek nagyobb valószínűséggel indukálnak konfliktusokat a kollektívában, ingerlékenyebbé, kevésbé együttműködővé tehetik a munkavállalókat. Egyértelműen rontja a csapat produktivitását, a tagok közötti kötődést. Az egészséges és elégedett alkalmazottak türelmesebbek, együttműködőbbek, szívesebben keresnek megoldást a feladatokra.

4.    Családtagokra is kiterjeszthető a program
A dolgozó mellett annak gyermekei, élet- és házastársa számára is kiterjeszthető a program, például a dolgozó anyagi részhozzájárulásával a közvetlen családtagok is elérhetik az egészségügyi szűréseket, szakrendeléséket, ami szintén javítja munkatársunk elégedettségét, és még jobban kiaknázhatók a fenti előnyök.