A koronavírus-járvány rámutatott, milyen fontos az egészségünk, a mentális-fizikai egyensúly megteremtése és megtartása. Vezetők, beosztottak, távmunkások, szabadúszók és részmunkaidős bedolgozók - számtalan munkaterületen és munkakörben dolgozunk íróasztal mellől. Néhány alapszabály betartása akár kategóriákkal is javíthatja a komfortérzetet és az egészséget, érdemes megfontolni őket!

Szabadság, szeretik!
Ha a munkatársaknak van lehetőségük saját igényeiknek megfelelően berendezni íróasztaluk közvetlen környezetét, biztosan nagyobb örömmel töltik majd idejüket az irodában. Nyilván bizonyos keretek között, de érdemes engedni, hogy az emberek például cserepes növényekkel, fényképekkel és más, számukra fontos személyes tárgyakkal vegyék körbe magukat. Amíg ez nem zavarja, akadályozza a többieket, a munkáltatónak csak előnye származik belőle!
Vannak, akik a puritánságot, mások a színekben és formákban kifejezetten gazdag környezetet kedvelik, az inspirálja őket. Különbözőek vagyunk és különbözőképpen érezzük jól magunkat - munkáltatóként ezért érdemes bizonyos fokig szabad kezet adni az irodai tér változatos berendezésében is. 

Színpompás potenciál
A színeknek egyébként is fontos szerepe van, hiszen befolyásolják az emberek hangulatát, a kreativitásukat, ezáltal a hatékonyságukat is. Minél természetközelibb színek határozzák meg a munkakörnyezetet, annál kiegyensúlyozottabbak lesznek a kollégák. A hideg, sötét színek komor, nyomasztó hatásúak és szomorúságot keltenek. A meleg, világos színek ugyanakkor barátságos, könnyed hatásukkal kellemes hangulatot biztosítanak. 
A zöld szín például stresszcsökkentő hatású és fokozza a boldogságérzetet. A meleg színek - a narancssárga, a vörös vagy a barna - inspirálóbbak, a hidegek - kékeszöld, méregzöld, lila - inkább nyugtatóak. 

Fény? Természetesen!
Az oxigéndús, friss levegő mellett nagyon fontosak egy munkahelyen a megfelelő fényviszonyok is. Minél nagyobb a természetes fény - például az ablakokon keresztül beszűrődő napsugárzás - aránya, annál nagyobb lesz a kollégák mentális és fizikai komfortérzete is. Ugyanakkor a monitorok árnyékolását, a tükröződések megakadályozását biztosítani kell.

Minőségi bútorok
Ha az ember hosszú távú terveket sző vállalkozóként, semmiképpen nem érdemes spórolnia a megfelelő minőségű - és lehetőleg állítható méretű - irodai bútorokon. Ezek ugyanis a letéteményesei annak, hogy a munkatársak ne kerüljenek időről időre különféle mozgásszervi panasszal táppénzre - és egyúttal a motiválatlan, rosszkedvű, fájdalmakkal és rossz közérzettel küzdő alkalmazottak táborába. 

Számítógép mindenek felett 
Ma már a laptop és az asztali PC olyan alapvető kelléke a munkavégzésnek a legtöbb munkakörben, mint szüleink idejében a golyóstoll volt. A monitor és a billentyűzet használata azonban számos veszélyt hordoz magában. 
A képernyő előtti komfortos munkavégzéshez össze kell például hangolni a szék, az asztal, a képernyő, a billentyűzet, az irattartó és - ha van - a lábtámasz helyzetét is.
A nem megfelelő testhelyzet ugyanis rendszeresen visszatérő fáradtságot, idegességet, szembántalmakat, hát-, nyak-, fej- és kézfájást okoz. 

Berendezés közösen
Nem csak a vonatkozó jogszabályi előírások, hanem a berendezés, a fények, színek potenciálisan jótékony hatásai miatt is érdemes szükség esetén irodaberendezésben vagy átrendezésben jártas szakember segítségét kérni. Emellett természetesen fontos adni a munkahelyi kollektíva véleményére - végtére is ők fogják napjaik nagy részét ebben a környezetben tölteni.