Egyéb

Energetikai tanácsadás KKV-knak – indul az MGFÜ Energetikai Tanácsadási Voucher Programja

A legtöbb hazai mikro-, kis- és középvállalkozás esetében még gyerekcipőben jár az a törekvés, hogy odafigyeljenek a működési folyamatok zöldítésére. Ennek nemcsak anyagi okai vannak, hanem sokszor hiányosak az ismeretek, emiatt is nehézkes az elindulás ezen az úton. Az MGFÜ Energetikai Tanácsadási Voucher Programjával azonban most lehetővé válik szakértők bevonása, méghozzá vissza nem térítendő támogatással.

Már beadhatók a támogatási kérelmek az MGFÜ Energetikai Tanácsadási Voucher Programjára, amellyel lehetővé válik olyan szakértők bevonása a pályázó KKV-k működésébe, akik rendelkeznek megfelelő minősítéssel ahhoz, hogy segítsék a zöld vállalati folyamatok elterjedését, mindennapossá válását.
A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 400 millió forint. Ebből azok a mikro-, kis- és középvállalkozások részesülhetnek, amelyek rendelkeznek székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel Magyarország területén és szükségük van energetikai tanácsadási szolgáltatások igénybevételére.

Az érdeklődők egy pályázat kitöltő felületet találnak a https://www.vali.hu/energetikai-voucher-program oldalon, majd az ügyfélkapu felületen keresztül be is adhatják támogatási kérelmüket.

Az MGFÜ Energetikai Tanácsadási Voucher Program célja, hogy a vállalkozások szakértő segítséget kapjanak a tervezett energetikai, elsősorban a megújuló energiaforrások felhasználására irányuló beruházásaikhoz. A minősített tanácsadók segítenek felmérni a lehetőségeket, előzetes kalkulációt és tervezést végeznek, felhívják a figyelmet az esetleges kockázatokra is. Így –a pályázónként maximum 3 millió Ft-os keretből- lehetségessé válik azoknak az ismereteknek a pótlása, amelyek ritkán vannak meg minden vállalkozásnál, vagyis a minősített tanácsadók szolgáltatásainak igénybe vételére. 

A tanácsadók segítségével később jelentősen könnyebbé válhat a pályázat az energiahatékonysági beruházások megvalósításához kínált hitelprogramok igénylésére, mint amilyen például a Magyar Fejlesztési Bank Vállalati Energiahatékonysági Hitelprogramja.

Az MGFÜ Energetikai Tanácsadási Voucher Program támogatási intenzitása 70%. A nyertes pályázókra a tanácsadás eredményeként elkészült Fejlesztési Tervben foglaltakkal összhangban, beruházás megvalósítási kötelezettség is vonatkozik a kapott támogatás teljes összegének erejéig, melyre a tanácsadást követően 12 hónap áll rendelkezésre. A támogatási kérelmeket 2024. június 3-ig lehet benyújtani.