Egyéb

Bevallás előtt: az adóalap-csökkentés

Közeleg a társasági adó, az iparűzési adó és az innovációs járulék bevallásának május 31-i határideje. Ilyenkor a gazdasági társaságoknak érdemes kerülniük a bevallásokhoz szükséges kalkulációk rutinszerű összeállítását – figyelmeztet a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. A megszokásból összeállított bevallás jelentős többletköltségeket eredményezhet, az adóalap-csökkentő tételek alapos felmérése viszont komoly cash flow előnyt teremthet.

Nem csak azoknak a vállalkozásoknak érdemes elmélyülniük a társasági adó rendszerében, amelyeknél a 2022-es eredmény alapján jelentős adófizetési kötelezettségek keletkeznek. A részletszabályok többféle adóalap-csökkentő kedvezményt tartalmaznak, amelyek segítségével akár jelentős adómegtakarítás érhető el – mondta el Dr. H. Nagy Dániel, a Mazars Kft. partnere, aki szerint egy társaságnál a kapott osztalékok, adományok is segíthetik az adóalap-csökkentést. Ezeknél azonban jelentősebb tételek is felmerülhetnek. Egyéb, nem minden évben előforduló gazdasági eseményeknél (például bírságok, elengedett követelésekkel kapcsolatos dokumentált ráfordítások) nagyon körültekintően kell eljárni.

„Nem evidens mindenkinek, hogy akár az adózás előtti nyereséggel megegyező mértékben is lehet fejlesztési tartalékot képezni, ezen a címen pedig akár nullára is csökkenthető az adóalap. Ez azonban átmeneti kedvezmény, hiszen a későbbiekben már nem számolható el értékcsökkenés a teljes egészében fejlesztési tartalék terhére beszerzett eszközökre, ugyanakkor az előrehozott értékcsökkenés elszámolásának lehetősége jelentős cash flow előnyt eredményezhet” – hívta fel a figyelmet Dr. H. Nagy Dániel.

Az adóalap-csökkentő lehetőségek sora hosszú, de a Mazars szakértője ezek közül a kutatás-fejlesztéshez, a jogdíjból származó nyereséghez, illetve a start-up vállalkozásokba történt befektetésekhez kapcsolódó kedvezményeket emelte ki. A megváltozott munkaképességűek és szakképzési munkaszerződés keretében tanulók foglalkoztatásához, az elektromos töltőállomás üzemeltetéséhez és a műemléki ingatlan karbantartásához kapcsolódó adóalap-csökkentő tételek szintén számottevő előnyt biztosíthatnak. Új elem is megjelent a rendszerben: a munkavállalók részére biztosított kerékpárok költségei, amelyek elismert költségnek minősülnek – a cégautó fenntartásához hasonlóan.

A Mazars szakértője emlékeztetett arra, hogy a fizetési határidőt követő 365 napon belül ki nem egyenlített követelések értékének 20 százaléka szintén levonható az adóalapból, ehhez megfelelő nyilvántartás vezetésére van szükség. „Ez akkor is így van, ha még nem igazolható ezek behajthatatlanságának ténye a társasági adó szempontjából. Így már a számviteli leírást megelőzően elszámolhatókká válnak a kétes követelések” – jelezte Dr. H. Nagy Dániel. Amennyiben a társaság év közben az adóelőlegekre tekintettel még nem rendelkezett az adójáról – például látványcsapatsport támogatására –, az éves adóbevallásában ezt még megteheti, így az adóról rendelkezésre tekintettel adójóváírásra is jogosulttá válik – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A bevallásokat megelőző kalkulációknál nem csupán az adóalapot érintő kedvezményekre érdemes figyelni, hanem a szabályozás változásaira is: 2022-től a kisvállalkozások esetén 50 millió forintra, középvállalkozásoknál pedig 100 millió forintra csökkent a fejlesztési adókedvezmény beruházási értékhatára.