Egyéb

Beindulnak a napelemtelepítések

A tavasz a napelemes áramtermelő rendszerek telepítésének főszezonja. Érdemes gyorsan lépni, mert ilyenkor a magánfelhasználók mellett a cégek is bejelentkeznek a kivitelezőknél. A napelemeken alapuló megújuló energiával egyszerre elérhető a függetlenség és a kiszámíthatóbb rezsiköltségek.

Az energiaválság mindenkit ráébresztett a napenergiában rejlő felhasználási lehetőségek előnyeire, amelyek segítenek a rezsicsökkentésben és a környezetvédelem felé is fontos lépést jelenthetnek minden háztartás és vállalat életében. A napelemrendszerek telepítésének főszezonja a tavaszi időszak, amikor sokan előre gondolkodnak: közeledik a nyár, hamarosan csúcsra járnak a klímaberendezések. 

A légkondicionálók energiatakarékos működtetéséhez egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyúk telepítése is. A hőszivattyúk elektromos árammal működnek, amit a környezetből vagy a talajból kinyert hőenergiává alakítanak, majd továbbítják a fűtést, hűtést, melegvizet biztosító rendszerbe – az áram forrása pedig származhat akár a napelemek által termelt villamosenergiából is. A beruházás kezdetben nagy kiadást jelenthet, ám energiatakarékos működésük miatt a hőszivattyúk használata hosszú távon jelentős megtakarításokat eredményezhet a cég költségvetésében, különösen, ha napelemrendszert is telepítenek az áramtermeléshez.

A napelemes rendszer nem csak az energiatakarékos világítás vagy a hűtő-fűtőrendszer működését támogatja hatékonyan, hanem az elektromos autók töltését is, legyen szó a vállalkozás saját flottájáról vagy a vállalathoz érkező ügyfelek, vásárlók autójáról.

Fejlesztés pályázati támogatással
Az áprilisban megnyíló KKV Technológia Plusz Hitelprogramban a Budapesten kívüli mikro- és kisvállalkozások számára a megújuló energiaforrások alkalmazására, energiahatékonysági beruházásokra is nyílik támogatási lehetőség. Az igényelhető, kamatmentes hitel felhasználásával könnyebben átállhatnak a cégek a napelemes rendszerekre. 

Felmerül a kérdés: miért érdemes beruházni a megújuló energiába? A válasz az, hogy a fosszilis energiaforrásoktól függetlenedés megvédi a céget a rapszodikus világpiaci áramáraktól, így a jövőben könnyebben tervezhető a rezsiköltség, kiszámíthatóbb lesz a vállalkozás jövedelmezősége. 

A napelemes rendszerek a nap energiáját használják az elektromos energia előállítására, az ezeket célzó beruházások jellemzően néhány éven belül megtérülnek a működési költségek számottevő csökkenésének köszönhetően. A napelemek telepítése ugyanakkor nem csak költséghatékony, hanem környezettudatos döntést is jelent, az ökolábnyom csökkentése pedig a cég partnerei és ügyfelei számára is vonzerőt jelenthet.

Hogyan zajlik a beruházás?
Mint minden fejlesztésnél, a napelemeknél is a tervezéssel kezdődik a beruházás. Ennek során a szakemberek megtervezik a napelemrendszer telepítésének műszaki tartalmát, amelyhez a vállalkozás körültekintő pénzügyi kalkulációjára, a pályázati, finanszírozási lehetőségek felmérésére és a jövőbeni megtérülés kiszámítására van szükség. Általában az engedélyeztetéshez kell a legtöbb idő, átlagosan 2 hónap, ezért a hivatalos ügyintézést, a szükséges papírmunkát (csatlakozási kérelem, tervdokumentáció benyújtása) érdemes mielőbb elindítani a szolgáltatónál. Ezután következhet a rendszer telepítése a kívánt helyen, majd az engedélyek birtokában a csatlakozás a hálózatra, illetve a szükséges teljesítési jelentések elkészítése. A beüzemelés után kezdődhet is a saját energiatermelés, amelynek rezsicsökkentő hatása sikeres projekt esetén már a következő, éves elszámoló számlán megjelenik. 

Ne hagyjuk ki a szakembert!
A piaci elemzők szerint eddig a beépítéssel járó, magas kiadások miatt maradt sokak számára csak terv a napelemrendszer telepítése, mostanra viszont elterjedtek a járulékos költségeket minimalizáló innovatív megoldások. A hagyományos tetőtéri telepítés helyett Németországban, Ausztriában népszerű eljárás lett, hogy a napelempaneleket különféle szerkezetekbe, például a kerítésbe építik be, amivel a munkaerő- és az állványozási költségek nagy részét meg lehet takarítani. Bár ez is jó megoldás lehet, de az árnyékolás miatt sokszor kevésbé hatékony, ezért az alternatív kivitelezésnél sem tanácsos kihagyni a szakértői véleményt. 

A megbízható kivitelező személyre szabja az ajánlatot
Jó tudni, hogy vannak olyan szempontok, amelyek alapján kiderülhet, hogy adhatunk-e a felkeresett kivitelező szavára. Például a garancia miatt sem mindegy, hogy több éves tapasztalattal rendelkező céget bízunk-e meg, amelynek kiterjedt beszállítói köre van, illetve rendelkezik hivatalos tanúsítványokkal, teszteredményekkel a felhasználni kívánt napelemekről. 

Az a kivitelező, amelyik előzetes helyszíni felmérés nélkül ad árajánlatot, nem biztos, hogy nekünk való. Az áramtermelő rendszer telepítése már a tervezéskor személyes jelenlétet, illetve komoly villanyszerelői, építési ismereteket, naprakész, szakirányú felkészültséget igényel, ahogy az is elvárható, hogy a vállalkozó precíz legyen a műszaki megoldás tekintetében. Ahogy a beépítést, a fejlesztés tervezését sem lehet látatlanban teljesíteni. 

Van, hogy az olcsó a drága
A napenergiával foglalkozó cég bevonása azért is fontos, mert laikusként könnyű eltévedni a bőséges kínálatban. Az olcsó árakra utazó beruházó nem biztos, hogy a leginkább megfelelő, évtizedekig működő napelemeket és eszközöket (pl. invertert) választja ki. Napjainkban ugyanis az az iparág legnagyobb problémája, hogy a piacot túlságosan elárasztották az olcsó tömeggyártmányok. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a globális napelemkínálat 2024 végére háromszorosára haladja meg a keresletet – a piac elsősorban a kínai extenzív gyártás miatt telítődik. Emiatt mostanra egyes napelemfajták az egy évvel ezelőtti ár töredékébe kerülnek, ez viszont minőségi kérdéseket vethet fel. Ezért ajánlott már a beruházásról döntés előtt kikérni a referenciával rendelkező, hozzáértő cég tanácsát a megfelelő rendszer kiválasztáshoz, illetve a teljes folyamathoz, nehogy ráfizetés legyen az energiatakarékosságot célzó fejlesztésből.