Egyéb

2024 a pályázatok éve: cél a digitális felzárkózás

Az infláció csökkenésével újra élénkülhet a gazdaság, a növekedésben pedig kiemelt szerep jut a kkv-knak. Érkeznek az állami ösztönzők: 2024-ben 450 milliárd forint fejlesztési keret nyílik meg a kisvállalkozási szektornak.

Felmérések szerint európai viszonylatban a hazai kkv szektor a termelékenység, a hatékonyság és általában a versenyképesség szempontjából leginkább a digitális fejletlenség miatt elmaradott. Ugyan a kis- és középvállalkozások nagyrészt megtartották a koronavírus járvány idején előidézett kényszerdigitalizáció eredményeit, ám azóta nemigen fejlődtek tovább, sőt, csökkent azoknak a cégeknek a száma, amelyek rendszeresen figyelik a működésük során keletkező adatokat. 

Ez azt jelenti, hogy az elvárhatónál sokkal kisebb arányban hódít itthon az adatvezérelt döntéshozatal. Enélkül márpedig aligha lehet jelentős technológiai fejlesztéseket eszközölni, mivel a kis cégek körében is az adatok strukturált és célhoz igazított feldolgozása adja a digitalizáció alapját.

Az előző, nehezebb gazdasági évek után 2024-ben már lehetséges és kell is technológiai fejlesztésben, növekedésben gondolkodni, ezért ideje, hogy a vállalkozások előrelátó módon tervezzék meg az elkövetkező időszak feladatait. 

Megérkeztek az uniós pénzek
A gazdasági kihívások, a növekvő energiaárak és az infláció hatására elengedhetetlen, hogy a vállalkozások tudatosan gondolkodjanak hatékonyságuk fejlesztéséről, amelynek alapvető eszköze a digitalizáció. 
Ehhez az állam is új lehetőségeket kínál: február közepén bejelentették, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz operatív program keretében 910 milliárd forint EU-forrás meghirdetése várható a következő hónapokban. A már beérkezett uniós támogatás egy olyan, érzékelhető nagyságrend, amely, ha vállalkozásfejlesztési keretként megjelenik a gazdasági szereplőknél, a kkv-knál, a K+F+I területen, akkor az a várakozások szerint lendületet ad a magyar gazdaságnak. 

A kormány az EU-s forrás mintegy felét, 450 milliárd forintot biztosítja a második negyedévtől kezdődően a kisvállalkozások technológiai fejlesztésére, ezen belül informatikai beruházások finanszírozására.

A kívánatos tervezés iránya tehát jól látható, mivel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében az alapvetően hitelre épülő, illetve kisebb mértékben vissza nem térítendő támogatások elsősorban a technológiai és szervezeti megújuláshoz nyújtanak majd segítséget. Emellett arra is lehet pályázni, hogy a cégek meg tudják valósítani a versenyképesség megőrzéséhez szükséges, például energiahatékonysági beruházásokat.

A 2024-es év tehát már az előre lépésről szólhat, mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a lehető legrövidebb időn belül megjelentetik a pályázatokat. Ezzel az a cél, hogy az említett, 450 milliárd forintos forrás túlnyomó része még az idén a magyar gazdaságba kerüljön, amihez az állami oldalról a megfelelő intézményrendszer készen áll, már csak a cégeken múlik a proaktív célkitűzés és az időben megtett, határozott lépés. 
 
Segítség az átálláshoz
A kutatások szerint különösen gyengén teljesítenek a hazai kkv-k a közösségi média intenzív és céltudatos használatában, az integráltabb rendszerek alkalmazásában, az e-kereskedelemben és a határon átnyúló értékesítésben, bár például az elektronikus számlázásban egyre több cég zárkózik fel.

A digitális transzformációban, a szükséges készségek elsajátításában segíthet, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) létrehozta a VOSZPort-ot, amely egy olyan vezérlőpult, ahonnan minden vállalkozás számára díjmentesen elérhető számos szoftver a számlázó programoktól kezdve a banki tranzakciós lehetőségeken át a használható CRM rendszerekig. 

A VOSZPort külső szolgáltatókat integrálva nyújt olyan alapfunkciókat, amelyen keresztül a regisztráló cégek számos lehetőséget próbálhatnak ki ingyenesen a méretük, tevékenységi körük és létszámuk alapján, egy döntéstámogató algoritmus besorolása szerint. 

A szoftver az alapadatok értékelésével történt besorolással kínál hasznos lehetőségeket, kalkulátorokat, céginformációs bázisokat. A platformot az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) által üzemeltetett vali.hu-val is integrálták, ahol támogatásokról, hitelekről, képzési és szakértői szolgáltatásokról tájékozódhatnak a vállalkozók. 

Ígéretes lehetőségek a közbeszerzési piacon
Érdemes a közbeszerzési kiírásokat is figyelemmel kísérni, mivel már nem elérhetetlen a közpénzes megbízások piaca, sőt, friss adatok igazolják, hogy az ígéretes állami megbízások teljesítésében egyre nagyobb szerephez jutnak a kisvállalkozások. Ráadásul, immár azok is bekapcsolódhatnak a közbeszerzések világába, akik eddig nem rendelkeztek kellő ismeretekkel, ezért úgy gondolták, számukra nem terem babér ezen a piacon. 

A kkv-k növekvő szerepét mutatja a Közbeszerzési Hatóság által frissen közzétett 2023-as gyorsjelentés. 
Eszerint 2023-ban minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 80 darabot a kkv-k nyertek, minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 58 forint a kkv-khoz került. A mikro-, kis- és középvállalkozások által megnyert közbeszerzések értékaránya 8 százalékponttal növekedett az előző évhez képest, így 2023-ban a hazai cégek nagyobb részben részesültek a közpénzekből. 

A kkv-szektor szerepét jól szemlélteti, hogy a gazdasági nehézségek ellenére az általuk elnyert közbeszerzések darabszáma és értéke is jelentős volt: az elmúlt öt évben a számarányuk mindvégig meghaladta a 80 százalékot, emellett az értékarányuk is folyamatosan 50 százalék fölött alakult.

Beszédes tendencia, hogy tavaly a korábban legnagyobb részesedéssel rendelkező építési beruházások aránya az eredményes eljárások körében csökkent (2022-höz képest 57 eljárással volt kevesebb), ám a szolgáltatás-megrendelések, illetve főként az árubeszerzések száma jelentősen nőtt – utóbbiak értékaránya több mint 41 százalékkal volt magasabb 2023-ban. 

Ingyenes képzés kkv-knak
Fontos, hogy a kkv-vezetők folyamatosan keressék az új lehetőségeket árbevételük növelésére, az új piacok meghódítására. 

Ebben nagy segítség lehet, hogy idén ingyenes állami képzések indultak mikro, kis- és közepes vállalkozásoknak azzal a céllal, hogy aktív szereplőivé váljanak a közbeszerzési piacnak. 

A https://kkvkepzes.gov.hu/ weboldalon elérhető lehetőség a Miniszterelnökség és az Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft. konzorciumában a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből származó 408,381 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból valósul meg. 

Azért is érdemes figyelmet szentelni az eddig ismeretlen területnek, mert az állami oktatási portálon most elérhető térítésmentes kurzusok kifejezetten a kkv-knak szólnak. A vállalkozók közérthető formában ismerhetik meg a közbeszerzési eljárások törvényes kereteit, és megtanulhatják az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer használatát. 

Az online képzésen a saját időbeosztásuk szerint vehetnek részt a cégvezetők, vagy a témakörben kijelölt, illetékes munkatársak, ehhez pedig csak regisztrálni kell az online felületen. Az átlátható szerkezetű, interaktív elemeket tartalmazó moduláris tananyagok néhány hetes tanulás által teljeskörű elméleti ismeretanyagot biztosítanak a közbeszerzések világában történő eligazodáshoz.