Alig két hónap alatt kellett hitelhez jutnia a Csécsei Sütőüzemnek, hogy az új kemencéjüket ki tudják fizetni. A kapacitásukat egyből a harmadával növelte a beruházás, de most már a korábbi dupláját teljesítik és újabb fejlesztésen gondolkodnak, hiszen alig győzik a megrendeléseket.

Azt vettük észre, hogy nem férünk bele a 24 órába – mondja Csécsei Tamás, a jászárokszállási Csécsei Sütőüzem vezetője és tulajdonosa arról, miért fogtak bele a kemence cseréjébe. A pékségnek a kemence a szíve, ám Csécsei Tamás eléggé megküzdött a vállalkozás lelkével: 18 éves volt, amikor édesapja bíztatására és anyagi segítségével átvehette az akkor épp a megszűnés határán táncoló jászárokszállási pékséget. Az üzemet hivatalosan decemberben vették meg, a kemence januárban felrobbant – és szerencsésnek mondják magukat, hogy nem történt nagyobb baja senkinek. Három hétig állt a munka, ennyi idő volt helyrehozni a kemencét, ami még jó pár évig húzta. Aztán sikerült szerezni egy ugyanolyan, de már felújított kemencét, ami az elmúlt év végéig szolgálta ki az egyre népszerűbb pékség ügyfeleit. Az öreg matador kapacitása egy idő után már nem volt elég, a megrendelések meghaladták a folyamatos működés mellett előállítható mennyiséget. Így a váltás mellett döntöttek: az új kemence 11 millió forintba került, ám legalább ennyit tett ki, hogy előkészítsék a helyét – az elektromos hálózat bővítése mellett új vízvezeték- és szennyvízelvezető rendszert kellett kiépíteni, majdhogynem új házrészt kellett építeni, mindent kicserélni, hogy az új, modern gépet fogadni tudják. 
Csécsei Tamás úgy kalkulált: ha az egész kemencét meg tudja venni hitelből, akkor mindenre marad bőven pénze. Annál a kereskedelmi banknál, ahova elment, meg is ígérték neki a száz százalék finanszírozását – csak azt kérték, hogy a havi többmilliós számlaforgalmat vigye át hozzájuk. A számlát megnyitották, a forgalmat átterelték és a gépet is megrendelték amikorra kiderült: a bank az új kemence árának maximum csak a felét fizeti.
Durcás lettem – mondja Csécsei Tamás arról, mit szólt az új fordulathoz. Ugyan a számlát és a számlaforgalmat még nem vitte el másik bankba, de másutt keresett finanszírozást. Egy hitelközvetítő ajánlotta az MFB-t: a bank pénzügyi partnerével szeptember végén találkoztak és Csécsei Tamás szerint itt már nem volt mellébeszélés: pénteken tárgyaltak, hétfőn a bank már döntött arról, milyen feltételekkel mehet a hitel. Itt is 50 százalékos önerő kellett, de a feltételek jobbak voltak. A papírmunka nem volt kevés – a nullás és egyéb igazolások beszerzése, a hitel fedezetének biztosítása mindenkit megizzaszt –, ám két hónap múlva már az új kemence szállítását, beállítását intézték. 
Az új gép beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a termelésük a korábbi napi 6-700 kilóról szinte azonnal 9 mázsára nőtt és a pandémiás helyzet enyhülésével, a bölcsődei, óvodai és iskolai megrendelések felfutásával párhuzamosan továbbra is folyamatosan növekszik. Az új kemence a régi mennyiségnek akár a dupláját is bírná, csak most a körülötte dolgozók nem tudják ezt a mennyiséget kiszolgálni. A 15 fős vállalkozás ismét kezd ott tartani, hogy 27 órán át kellene dolgozniuk egy nap, hogy mindent időben ki tudjanak szállítani. Így ismételten új beruházásra, gépesítésre lesz szükség egyes munkafolyamatoknál. Csécsei Tamás mindenesetre erősen nézegeti az új gépeket és a megrendelés előtt a konkrét hitelajánlatokat.

A Magyar Fejlesztési Bankkal együttműködő pénzügyi vállalkozás az MGV Magyar Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Zrt volt. 
Az MGV mikro-, kis-, és középvállalkozások számára kínál rugalmas, gyors és kedvező hitelfelvételi lehetőséget. Fő profilja a kisvállalkozások hitelezése, de nemrégiben megnyitották széftermüket is. Az MGV Zrt. bevallottan az egyik fontos céljának tekinti, hogy olyan mikro-, kis- és középvállalkozásokat is finanszírozzon, amelyek valamilyen oknál fogva a bankoknál kiszorultak a finanszírozhatóság köréből. Az MGV Zrt. erősségei közé tartozik a gyorsaság, a rugalmasság és az előminősítés pontossága.

Az MGV Zrt. a hitelezésben a szokásos bankári biztosítékok (pl. ingatlanfedezet) mellett, de a kereskedelmi bankoknál sokkal gyorsabban és egyszerűbben nyújt hiteleket a vállalkozóknak - akár kezdő vállalkozásoknak is! 
mgv.hu

Kategória: Interjú Publikálva: