Hihetetlenül hangzik, de igaz: létezik a vállalkozásoknak valóban kamatmentes hitel, amelyben tényleg nincs banki díj, amit meg kellene fizetni. A titok egyszerű: támogatott konstrukciókról van szó, ahol az Európai Uniós feltételeknek meg kell felelni. Ilyen kölcsönt például agrárvállalkozások, vagy a nem Közép-Magyarországi régióban tevékenységet végző vállalkozásoknak, illetve az itt megvalósuló beruházásokra lehet felvenni – és persze csak bizonyos keretösszegig.

Nincs vállalkozás, ahol ne lenne helye némi likviditásbővítésnek – főként, ha a gazdasági helyzet alakulása olyan bizonytalan, mint mostanában. Az alacsony kamatok eleve csábíthatnak hitelfelvételre, miközben most már elérhetők olyan valóban kamatmentes konstrukciók is, ahol banki díjakat egyáltalán nem kell fizetni. (Tegyük gyorsan hozzá, hogy ezen kívül lehetnek azonban további költségek: a szerződéskötéskor a közjegyzői eljárás díja vagy az értékbecsléskor az értékbecslő díja). A valóban kamatmentes kölcsönök előnye egyértelmű: érdemes megjegyezni, hogy egyetlen százalékpont hitelkamat öt éves futamidőnél közel ezer forinttal növeli meg a havi részletet minden egymillió forint összegű felvett hitel után. Ez egy tízmilliós kölcsönnél havi 10, éves szinten 120, a futamidő egészében pedig már 600 ezer forint. Nem véletlen, hogy a kamatmentes hitelek iránt folyamatosan jelentős az érdeklődés.

A kamatmentes hitelek, illetve a 100%-os kamat- és díjtámogatással igényelhető kölcsönök széles választékának hátterében az új helyzetnek megfelelően átdolgozott állami és uniós támogatású hitelek állnak. Négy ilyen hitelprogram létezik: 

  • a Mikro-, Kis- és Középvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram (GINOP-8.3.5-18), valamint 
  • az agrárvállalkozások számára rendelkezésre álló állami támogatású MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, 
  • a zöldség- és gyümölcstermesztőknek kínált MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, és 
  • az élelmiszeripari cégeknek kínált MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020.

A legszélesebb vállalkozói kört a Mikro-, Kis- és Középvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram (GINOP-8.3.5-18) éri el, amiről fontos tudni, hogy ez egy uniós támogatású program, melyet csak olyan kis- és középvállalkozás igényelhet, amelynek székhelye, telephelye vagy fióktelepe Magyarországon, de nem Budapesten vagy Pest megyében (a Közép-Magyarországi régióban) van. Az agrárhitelek esetében pedig azt érdemes megjegyezni, hogy az állami kamat- és díjtámogatást igényelni kell, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében a megítélt támogatást eleve levonják a törlesztőrészletből, ám a másik kettő hitelprogram esetében ki kell fizetni a kamatot, amit azonban utána vissza lehet igényelni a Magyar Államkincstártól.

Érdemes figyelmet szentelni annak is, hogy ezeknek a programoknak megvannak a sajátos feltételeik:

  • a Mikro-, Kis- és Középvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogramban (230 milliárd forint a keret) forgóeszközhitelként egy vállalkozás legfeljebb 300 millió forintot igényelhet , technológiai fejlesztésnél pedig 150 millió forint a maximum kölcsönösszeg; 
  • ugyanakkor az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 (15 milliárd forint a keret) esetében akár 500 millió forint is igényelhető;
  • az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, 8 milliárd forintos keretéből 50 és 250 millió forint közötti; végezetül 
  • a 6 milliárd forint keretösszegű MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében 5 és 500 millió forint közötti lehet a hitelösszeg.