Kik igényelhetik az Újraindítási Gyorskölcsönt?

A járvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatok mikro-, kis- és középvállakozásai, amelyeknek van teljes lezárt 2019-es üzleti évük. Összesen 55 tevékenység szerepel a TEÁOR listán, többek között szállodák és éttermek, mozik, konferencia és rendezvény-szervezők, továbbá színészek, előadók és színházak múzeumok, vidámparkok és állatkertek, valamint edzőtermek és edzők, masszőrök, ipar és műszaki cikk kereskedők, textil- bútor és ruhaboltosok, virágosok, órások, fodrászok és kozmetikusok is kaphatnak a tíz éven át kamatmentes kölcsönből. 

A kölcsön igénybevételére azon vállalkozások jogosultak, melyek a pandémia előtt is főtevékenységként folytatták a meghatározott TEÁOR ágazatokban a tevékenységüket, és a Covid-19 járvány negatív hatásait leginkább elszenvedték. Ennek megfelelően a TEÁOR (egyéni vállalkozók esetén annak megfelelő ÖVTJ kód) szerinti főtevékenységnek már 2019. január elsején, és jelenleg is szerepelnie kell a cégkivonatban, illetve az Egyéni vállalkozói nyilvántartásban, vagy egyesületek esetén a nyilvántartást vezető bíróság által kiadott kivonatban

 

Miért csak 2019 előtt alapított vállakozással lehet igényelni ezt a kölcsönt?

2021. április 12-től már azok a 2019-ben alapított vállalkozások is igényelhetik a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt, amelyek abban az évben pozitív üzemi eredményt értek el. A program célja ugyanis azon vállalkozások gyors és egyszerű újraindításának támogatása, amelyek a Covid-19 járvány magyarországi elterjedését megelőzően bizonyíthatóan életképesek voltak. Ezért alapvető feltétel, hogy a vállalkozások tevékenysége a járványt megelőzően nem volt veszteséges. Ezen szempontok vizsgálatához azonban a 2019-es év működésének figyelembevétele szükséges. 

Az MFB folyamatosan vizsgálja a hitelprogrammal kapcsolatos visszajelzéseket annak érdekében, hogy minél szélesebb vállalkozói körnek tudjon hasznos segítséget nyújtani – ennek keretében döntött a feltételek könnyítéséről, többek között a 2019-ben alapított vállalkozások bevonásáról.

 

Miért kell cégkivonatban szereplő kódokhoz kötni a kölcsönt igénylését?

Egyszerűen megérthető és vizsgálható feltételekre volt szükség, hogy a rászorult vállalkozások rövid idő alatt és egyszerűen hozzájuthassanak a kölcsönhöz. Az igénybe vevők között többségében mikrovállalkozások, egyéni vállalkozók, KATA-s adózást alkalmazó vállalkozások vannak. Az eltérő számviteli követelmények miatt az egységes követelmények kialakítása érdekében határozták meg, hogy TEÁOR-kód alapú lesz a feltétel. Így a kölcsön igénybevételére azon vállalkozások jogosultak, melyek már a pandémia előtt is főtevékenységként folytatták a meghatározott TEÁOR ágazatokban a tevékenységüket. A feltétel az, hogy a tevékenységnek már 2019. január 1-jén, és jelenleg is szerepelnie kell a cégkivonatban, illetve az Egyéni vállalkozói nyilvántartásban, vagy egyesületek esetén a nyilvántartást vezető bíróság által kiadott kivonatban főtevékenységként. Az MFB folyamatosan értékeli a hitelprogrammal kapcsolatban érkezett visszajelzéseket annak érdekében, hogy minél szélesebb vállalkozói körnek tudjon hasznos segítséget nyújtani. 

 

Melyek a legfontosabb jellemzői a hitelnek?

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Magyarországon a jelenleg elérhető legkedvezőbb konstrukció, amelynek törlesztésekor kizárólag a felvett összeget kell visszafizetni, egyenlő részletekben, járulékos banki költségek nélkül, 10 éves futamidő alatt, 3 év türelmi idővel.

  • ügyleti kamat 0%,
  • nem kell hozzá önerő,
  • az első három év türelmi idő, 36 hónap után kezdődik meg a visszafizetés,
  • minimum 1, maximum 10 millió Ft az igényelhető hitel.
  • A vállalkozás igénye szerint felhasználható bérekre, járulékokra, rezsire, működési költségre, készletfinanszírozásra is, vagyis segítheti akár a bevétel nélküli idők átvészelését, akár az újraindulást.
  • A program keretösszege 100 milliárd forint.

 

Hol lehet igényelni? 

Az MFB Pontokon. A kölcsönt az MFB Pontok széles országos elérhetőséget nyújtó hálózatában, azaz a Takarékbank Zrt., Budapest Bank Zrt., valamint az OTP Bank Nyrt., MKB Bank Nyrt. és a Gránit Bank Zrt. megkülönböztetett fiókjaiban lehet igényelni. Így minden vállalkozó a számára legkönnyebben elérhető bankfiókban indíthatja el a hitel ügyintézését. 

 

Budapesti és pest megyei vállalkozások is igényelhetik?

Igen, a hitelprogram az egész országban elérhető, tehát ezzel a kedvezményes gyorskölcsön lehetőséggel élhetnek a Budapesten és a Pest megyében működő vállalkozások is.

 

Milyen típusú a támogatás? 

Az MFB kizárólag visszatérítendő, azaz hitelként közvetíthető forrást biztosít a vállalkozásoknak. A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Magyarországon a jelenleg elérhető legkedvezőbb konstrukció, melynek törlesztése során kizárólag a felvett összeget kell visszafizetni, egyenlő részletekben, járulékos banki költségek nélkül, három év türelmi idővel, 10 éves futamidő alatt. A hitelhez 100%-os előleget biztosít az MFB, így azonnal felhasználható ez a pénzügyi segítség – a vállalkozásnak önerőt sem kell felmutatnia.

 

Meglévő (NAV) tartozásokat lehet a kölcsönből fizetni? 

Nem.

 

Hány nap az elbírálás, mennyi idő alatt kapok kölcsönt?

Az MFB szerződött hitelintézeti partnerei az MFB Pontokon a lehető leggyorsabban igyekeznek kiszolgálni az érdeklődő vállalkozásokat. Azon dolgozunk, hogy a kölcsönkérelem átfutási idejét tovább csökkentsük, ugyanakkor az egyes bankfiókokban benyújtott kérelmek száma és tartalma eltérő lehet, ezért pontos határidőket nehéz megállapítani. A kérelem benyújtásától a szerződéskötésig tartó időszak legfeljebb 30 nap, melybe nem tartozik bele az ügyfél által teljesített hiánypótlási időszak. 

 

Mikor kell kezes, garancia, önerő? 

Amennyiben a hitel igénylője: 

  • gazdasági társaság, elegendő a többségi természetes személy végső tulajdonos(ok), készfizető kezessége, vagy ezt kiválthatja a tőkekitettség 20 százalékának megfelelő más biztosítékkal, ingatlanfedezettel, óvadékkal vagy bankgaranciával.
  • egyéni vállalkozók, egyéni cégek esetében ők nem lehetnek kezesek, mivel ők az adósok, itt egy másik természetes személy lehet kezes, vagy itt is lehet a fenti 20%-os szabályt alkalmazni egyéb biztosítékok kapcsán.
  • egyesületek esetén a kezesség nem nyútjható, ebben az esetben csak a 20%-os szabály alkalmazható.