A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Csoport alapfeladata, hogy kedvező konstrukciójú hiteleket biztosítson a magyar vállalkozásoknak, mindemellett kiemelten támogassa a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) hosszú távú fejlődését.

A gazdaságfejlesztési célokat csak abban az esetben lehet maradéktalanul elérni, ha azt a közvetlen kormányzati intézkedéseken felül egy hatékonyan működő, összehangolt vállalkozásfejlesztési piac is támogatja. Ezt a szemléletmódot igyekszik képviselni az MFB Csoport is mindennapi tevékenysége során, többek között ezért ajánlja az Országos Vállalkozói Mentorprogram (GINOP–1.1.2–VEKOP–17-2018-00001) hamarosan induló Pénzügyi- és Vállalkozói Szemléletformálás elnevezésű alprogramját, mely konzorciumi formában valósul meg (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Innovációs és Technológiai Minisztérium, SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány). 

A Vállalkozz tudatosan! program keretében a MKIK célja a kkv-szektor számára versenyképes vállalkozói és pénzügyi tudás átadása. Az alprogram a kkv-k minél szélesebb körét elérve igyekszik olyan ismereteket biztosítani, amelyek hozzájárulnak a vállalkozások tudatos finanszírozási döntéseihez és a megfelelő finanszírozási eszközök bevonásához, ezzel támogatva gazdasági növekedésüket.

Kiemelt előnye a Pénzügyi- és Vállalkozói Szemléletformálás alprogramnak, hogy a részvétel többletpontokra jogosít más pályázatokon is, így a GINOP Plusz–1.2.1–21 esetében is magasabb értékelés szerezhető.

Hasonlóképpen, a már elnyert GINOP–1.2.8 és VEKOP–1.2.6 pályázatok esetében az alprogramban való részvétel plusz pontokra jogosít az eredetileg visszatérítendő támogatás egy részének vissza nem térítendővé alakításához. Ezen előnyöket az adott pályázati kiírások részletesen tartalmazzák.

A sikeresen pályázó vállalkozások hozzáférhetnek azokhoz a gyakorlati pénzügyi ismeretek bővítését célzó e-learning ismeretanyagokhoz és online szemléltető-oktató médiatartalmakhoz, amelyek segítségével széles körű, naprakész pénzügyi tudásra tehetnek szert. Mindemellett a megvalósítás során 1500 vállalkozásnak lesz lehetősége cégre szabott, szakértői konzultációkon közvetlen pénzügyi tanácsadás igénybevételére. 

A pályázat 2021. augusztusában nyílt meg az érdeklődők előtt. Aktuális és bővebb információk az alprogramról, illetve a jelentkezésről az alprogram honlapján (www.vallalkozztudatosan.hu) olvashatóak, és a regisztráció azonnal elvégezhető.