A hajdúszoboszlói szállodát az MFB hitele segítette dolgozóinak megtartásában

Teltházas szilveszterrel zárta a múlt évet a hajdúszoboszlói Hotel Silver – a belföldi turizmus élénkülésével ismét felragyogott Kelet-Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb szállodájának mind a négy csillaga. A tulajdonos-ügyvezető Tóth Lajos pedig immáron reménykedhet abban, hogy – az MFB valóban nulla százalékos, hosszú távú hitelének segítségével – közel negyedszázad után vissza tudják fizetni minden adósságukat.

Mindig vendég szerettem lenni – mondja Tóth Lajos, a hajdúszoboszlói Hotel Silver tulajdonosa és ügyvezetője, aki közel 25 éve vásárolta meg az ózdi kohászati üzemek egykori 38 szobás üdülőjét, hogy Kelet Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb szállodáját hozza létre belőle. 
A kezdet persze nem volt egyszerű. Már 1997-ben is sokan ismerték szerencsejátékokra alapozott vállalkozása révén, így aztán Hajdúszoboszlói lakosként nem nagyon lepődött meg, amikor az egyik ismerőse megkérdezte tőle: nem akarja-e megvásárolni az akkor a Mol tulajdonában lévő lepusztult épületegyüttest? Azt gondolta, miért is ne tenné, ám amikor elkezdődött az ingatlanok adásvételénél „megszokott” huza-vona – „van más komoly érdeklődő”, „lehet az eladó mégis megtartja”, „emelni kell az áron, mert nagyon megy a piac” – akkor a háttérbe vonult. Háromszor keresték meg, a negyediknél azt mondta: ha nem 64, hanem 46 millió lesz a vételár, akkor kifizeti. Elfogadták a számok megfordítását: mindenki tudta, hogy iszonyatos beruházást kell végrehajtani ahhoz, hogy az egykori üdülőből bármire is használható épület legyen, miközben a megtérülés enyhén szólva kétségesnek látszott.
1997-ben az M3-as autópálya még csak Gyöngyösig tartott, a Füzesabonyig húzódó szakaszt épp csak építették, arról, hogy a sztráda valaha megközelíti Debrecent, legfeljebb álmodni lehetett. Akkor Kelet-Magyarország és Hajdúszoboszló tulajdonképpen nem szerepelt a turizmus térképén, bár az ottani gyógyvíz kedvező éllettani hatásait – alkalmazható ízületi gyulladások, egyes gerincbetegségek, ideggyulladások, fájdalmak, de nőgyógyászati problémák vagy az ekcéma kezelésére is – közel száz éve ismerjük. „Amikor azt mondtam, hogy ide négycsillagos szállodát építünk, mindenki őrültnek nézett, aki feleslegesen költi a pénzét” – mondja Tóth Lajos, aki állítja nem csak megveszekedett lokálpatriotizmusa miatt gondolta, hogy Hajdúszoboszló igenis elérheti a nagy hazai fürdővárosok szintjét. Igaza lett, ma a város Budapest után a második legnépszerűbb belföldi utazási célpont, a hazai vendégek igénylik a minőségi helyeket, így a településen is egyre szaporodnak a szállodai csillagok – bár az első tíz-tizenöt évben ő maga is többször gondolkodott el azon, miért is vágott bele a vendéglátásba.
1998 májusában nyitották meg a felújított Hotel Silvert. Az első félévben egyetlen vendégük volt: Herr Claus onnan irányította saját üzleteit. Aztán szépen lassan kezdett híre menni a szállodának, kialakult a vendégkör. A büszkeségfalon a szállodában ott van minden törzsvendég fotója, sok hazai híresség és még több visszajáró vendég, akik elkötelezettek a Silver mellett. A több mint négyezer fős törzsvendég-sereg is a magyarázat arra, hogy miért hozták el minden évben az első helyezést az Év Szállása versenyén – ahol a közönség szavaz –2015 és 2019 között (a Covid miatt két éve nem hirdetik meg a versenyt).
Tóth Lajos azt mondja, az elmúlt öt-hat évben lett igazi vendéglátós – 2012-ben a szerencsejáték-piac teljes állami monopóliumának bevezetése után tulajdonképpen csak a szálloda maradt vállalkozásának, ám ezt akkor inkább kényszernek érezte, mint választásnak.  Tíz éve még a hiteleket nyögték: a szálloda fejlesztésére több pénzintézettől vett fel hiteleket, nagyjából egymilliárd forint ment ebből a forrásból fejlesztésekre, miközben visszafizetni ennek többszörösét kellett. „Eddig összesen 4,5 milliárd forintot törlesztettünk” – említi az ügyvezető, aki nem igazán találta magát szerencsésnek a kölcsönökben: hol a devizaárfolyamok változása, hol az emelkedő forintkamatok miatt nőttek a részletek, ő pedig csak futott a pénz után. „Volt, hogy egy egész hétvége forgalmát bevittük a bankba, hogy előtörlesszünk és csökkentsük a hitelállományt, ám az árfolyamváltozás miatt a befizetéssel csak annyit értünk el, hogy a tartozás összege nem növekedett” – emlékszik vissza. Igyekezett azonban előre menekülni: amikor 2012-ben „megérkezett” a szállodába, 600 millió forintos forgalmuk volt. Ez ma ennek nagyjából a kétszerese – köszönhetően a minőség iránti elkötelezettségének és munkatársainak, akik a hotel lelkét adják. Tóth Lajos szervezte újra a szállodai gárdát, büszke arra, hogy olimpiai- és világbajnok séffel és csapatával dolgozhat, miközben igyekszik a családias hangulatot megőrizni a dolgozók között is, hiszen ők ezt közvetítik a vendégek felé.
Éppen ezért nem volt kérdés, hogy a válság alatt is mindenkinek megmarad a munkahelye. Igyekeztek a vendégek nélküli időszakot kihasználni, felújítottak, fejlesztettek és keresték annak a lehetőségét, hogyan vészelhetik át a nehéz időszakot. Segítséget jelentett ebben a Magyar Fejlesztési Bank Újraindítási Gyorskölcsöne, amelyet a maximális összegben (10 millió forint) vettek igénybe. A valóban nulla százalékos kamatozású, hosszú távra felvett hitel elsődleges célja a likviditás biztosítása volt abban az időszakban, amikor a járvány miatti korlátozások után a szállodáknak sok saját bevétele nem lehetett. 
Mindemellett a vállalkozás igyekezett újrastrukturálni a teljes adósságállományát is, így ma már jó kamatfeltételek mellett, hosszú lejáratú, megbízhatóan tervezhető megállapodásokra cserélték a finanszírozásukat. Céljuk az adósságállomány nullázása, ami a tulajdonos szerint belátható időn belül sikerülhet is, így aztán a Hotel Silvernek minden esélye megvan arra, hogy valódi nyertesként kerüljön ki a válságból.