Eszközparkja bővítésén túl oktatási, tájékoztatási feladatokat, projekteket is meg tud valósítani a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) támogatásával a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat. Az alapítvány további terveiről Dr. Goschler Ádámot, a gyermekmentő szolgálat orvos igazgatóját, és a bank e társadalmi szerepvállalásáról Sipos-Tompa Leventét, az MFB elnök-vezérigazgatóját kérdeztük.
 
Az MFB támogatásával a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat most egy sor korábbi tervét meg tudja valósítani. Milyen további, megvalósításra váró elképzeléseik vannak?
 
Dr. Goschler Ádám: Amennyiben a mostani fejlesztés révén a gépjárműparkunk engedi, szeretnénk ismét csatasorba állítani a balatonfüredi gyermekrohamkocsit, amely a nyári időszakban a Balaton északi partján teljesít szolgálatot. A pandémia miatt szüneteltetett szakmai képzéseink továbbfejlesztett formában indulhatnak újra ősztől. Folytatjuk az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentőtisztjeinek továbbképzését kétnapos kurzusokon. Szeptember végén gyermeksürgősségi ultrahangos tanfolyamot is indítunk szakemberek számára. A nagysikerű "Gyermekmentős Szerdák" előadássorozatunk újabb részeit pedig remélhetőleg már nem online formában, hanem személyes jelenléttel tudjuk megrendezni. A Magyar Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság pedig idén is nekünk adott lehetőséget, hogy megszervezzük az évi Tudományos Továbbképző Napot.
 
Minden szülő rémálma, ha mentőt kell hívni a gyermekéhez. Melyek a leggyakoribb esetek, amelyekhez kivonulnak?
 
Dr. Goschler Ádám: A budapesti gyermekrohamkocsi naponta 6-8 feladatellátással segíti az OMSZ munkáját. A riasztások nagy részében súlyos, kritikus állapotú csecsemő vagy kisgyermek ellátásához kérnek segítséget. Olyan feladatok ezek, ahol szakembereink tudása és tapasztalata, illetve a rohamkocsi speciális felszerelése lehetőséget teremt arra, hogy a gyermekek még magasabb színvonalú helyszíni ellátást kapjanak. Téli időszakban az idegrendszeri kórképek (például epilepsziás görcsök) mellett elsősorban a légúti betegségek következtében kialakuló nehézlégzéses, fulladásos esetek teszik ki a feladataink zömét. Nyáron emellett a balesetek is gyakoriak. Mentőegységeink fontos feladatai közé tartoznak az úgynevezett szekunder intenzíves transzportok is, amikor súlyos állapotú, lélegeztetett gyermek szállítását végezzük másik kórházba vagy speciális vizsgálatokra.
 
A mentősök munkája nagy lelki teherrel jár, és nyilván különösen igaz ez, amikor beteg, sérült gyermeket kell ellátni, kórházba szállítani. Hogyan tudnak ezzel megbirkózni? Mi az a motiváció, ami az extra terhelések és nehézségek ellenére is itt tartja önöket, a kollégáikat?
 
Dr. Goschler Ádám: A nálunk dolgozó orvosok nem "hagyományos" mentőorvosok. Szinte mindannyian kórházi gyermekintenzív osztályokon dolgozunk, így szerencsére ezekkel a gyermekekkel általában nem csak a legnagyobb bajban találkozunk, hanem látjuk őket meggyógyulni és hazamenni. Ez sokat segít.
 
A pandémiás helyzet a társadalmilag hasznos vállalkozások számára is komoly nehézséget okozott. Mit mutatnak az elmúlt egy-másfél évben az MFB-hez érkező támogatási kérelmek a járványhelyzetet megelőző időszakhoz képest?
 
Sipos-Tompa Levente: Nincs könnyű helyzetben az MFB a támogatások megítélése során, hiszen a kérelmek száma évről évre meghaladja a rendelkezésre álló keretösszeget. A járványhelyzet hatására ugyanakkor a bank nem tapasztalt nagyságrendi növekedést, amely a kiemelt szektorok kormányzati támogatásának, illetve az azt kiegészítő Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönnek is köszönhető. 
 
Mely területekről kapták a legtöbb megkeresést?
 
Sipos-Tompa Levente: Jellemzően a kultúra és a sport területéről kapott az MFB több támogatási kérelmet, de az egészségügyi kiegészítő tevékenységet végző csoportoktól is több segítségkérés érkezett. Mérlegelve a járványhelyzet tapasztalatait, illetve a társadalmi hasznosság erejét, a bank úgy döntött, hogy az erre fordítható összegből olyan kezdeményezést támogat kiemelten, amely a legtöbbet adhatja vissza a teljes közösségnek. Így esett a választás a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat programjára, amely az eszközpark bővítésén túl oktatási, tájékoztatási feladatokat is ellát. 
 
Az MFB társadalmi szerepvállalásának mértéke nyilván függ a bank gazdálkodásától. Hogyan hatott az eredményességére a tavalyi hitelboom, illetve mire számítanak idén?
 
Sipos-Tompa Levente: A 2020-as év pontosan megmutatta, hogy miért van szükség fejlesztési intézményekre. A bank kiemelt kockázatvállalással akkor bővítette jelentősen finanszírozási tevékenységét, amikor a piaci intézmények óvatosabbak lettek. Az MFB, illetve az MFB Csoport gyorsan és rugalmasan reagált a Covid-19 járvány gazdasági hatásaira, megoldást kínálva lényegében minden cégméret esetében a hitel-, tőke- és garanciaeszközök összehangolásával. A rekord összegű kötelezettségvállalással a becslések szerint 0,8 százalékkal járult hozzá az MFB Csoport a GDP-hez, illetve rengeteg cég számára biztosított lehetőséget a likviditási problémák áthidalására.
 
A 2020-as év után 2021-ben is kiemelt szerepet játszik az MFB Csoport a járvány gazdasági hatásainak mérséklésében, ugyanakkor az év második felétől a fő cél a gazdaság újraindításának és további fejlesztésének támogatása. Úgy számolunk, a pandémiával sújtott időszakot követően a likviditás-finanszírozás iránti igény helyett a fejlesztési, beruházási célok kerülnek fókuszba.