Rendkívül sikeresek az MFB Csoport összesen mintegy 1500 milliárd forintos, összehangolt hitel-, tőke- és garancia programjai, amelyekkel a világjárvány hatásainak enyhítését, a gazdaság újraindulását és további bővülését segíti az MFB és a portfoliójába tartozó cégek. A csomag célja a cégek likviditási problémáinak megoldása, a munkahelyek megőrzése, a beruházási, fejlesztési tevékenység ösztönzése és a cégek hazai kézben való megőrzése. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója szerint a programok beváltják a hozzájuk fűzött reményeket és olyan vállalkozásoknak is mentőövet jelentenek, melyeknek enélkül be kellene fejezniük a működésüket.

Április végétől érhetők el az MFB Csoport hitel-, tőke- és garancia programjai. Mekkora az érdeklődés, milyenek a visszajelzések a vállalkozások részéről?

Az MFB Csoport történetében példátlanul nagy, összesen 1517 milliárd forint összegű finanszírozási csomag állt össze, amely a Csoport tagvállalatainak teljes finanszírozási eszköztárát és termékportfólióját érinti. A csomagban az MFB saját forrásaira és a kezelésében álló uniós programokra épülő három hitel-, két garancia- és négy tőkeprogrammal nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. A cél, hogy mérettől függetlenül minden cégnek segítséget adjon a csomag a működésük fenntartásához, a munkavállalóik megtartáshoz, illetve beruházásaik, fejlesztési terveik megvalósításához. A hitelcélok tekintetében a likviditási problémák áthidalására legerősebb a kereslet, de komoly az érdeklődés a beruházási, akvizíciós és fejlesztési igényekre is. A meghirdetés óta az elmúlt hetekben több tízmilliárd forintot meghaladó értékben érkezett be igény. Fontos, hogy ez a csomag nem csak arra biztosít lehetőséget a vállalkozásoknak, hogy átvészeljék ezt az időszakot, hanem arra is, hogy sikeres résztvevői legyenek a gazdaság újraindulásának és további fejlődésének. Az optimista forgatókönyv szerint a rendelkezésre álló keret a jövő év végéig fogyhat el.

Mi adja ennek a csomagnak a sajátosságát, a vonzerejét?

Az MFB Csoport abban különleges az európai fejlesztési intézmények között, hogy képes összehangoltan hitelt, tőkét és garanciát nyújtani. A programcsomagot úgy alakítottuk ki, hogy minden bajba jutott, de egyébként életképes cég találjon benne megoldást. A hitel és a garancia kapcsolódását talán nem is kell kiemelni –bár a mostani helyzetben nyilvánvalóan nagy biztonságot jelent a cégeknek egy állami garanciavállalás, de a tőke és a hitel közötti kapcsolódás nem megszokott, és nagyon fontos lehet a cégek szempontjából.  

A mostani krízishelyzetben főként azok a vállalkozások kerülhetnek nehéz helyzetbe, amelyek egyébként sem biztos, hogy hitelhez, pénzügyi segítséghez jutnak a piacról. Hogyan tud nekik segíteni az MFB?

A fejlesztési bankok működésének egyik alapelve, hogy azoknak a vállalkozásoknak adnak hitelt, amelyek életképesek, de piaci forráshoz nem, vagy csak részben jutnak hozzá. A koronavírus járvány hatására az MFB-nek is szélesebbre kell tárni a kaput, így a csomaggal minden magyar vállalkozás számára lehetőséget szeretnénk teremteni, azaz olyan vállalkozásoknak is nyújtunk finanszírozást, melyeknek enélkül be kellene fejezniük a működésüket. Számos becslés jelent meg a hasonló cégek számáról, de erre pontos adatot nehéz lenne adni. Az biztos, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a segítségre szoruló vállalkozások aránya. A kisebb cégek mellett a nagyvállalkozásoknak vagy éppen a jelentős beruházást tervező közép-vállalkozásoknak is kínálunk hitelprogramot, így az MFB-nél arra törekszünk, hogy a vállalkozások minden életciklusában támogassuk a működést vagy a fejlesztési elképzeléseket.

A már említett 1500 milliárd forintos csomagon túl, júliustól elérhetők a megújult agrártermékek is az MFB-nél. Milyen lehetőséget jelentenek ezek a programok a vállalkozásoknak?

Ezeknek a programoknak nemcsak az a célja, hogy a mostani nehezebb helyzetben biztosítsanak átmeneti lehetőséget a vállalkozások mindennapi működéséhez, hanem az is fontos szempont, hogy a cégek további növekedése, a tervezett fejlesztések/beruházások is megvalósulhassanak. Ezek a kamatmentes hitelek akár 100%-os mértékű kamat- és díjtámogatás mellett jelentősen javíthatják a versenyképességet és ösztönzik a mezőgazdasági fejlesztéseket. Az egyik ilyen termék az idén januárban meghirdetett és most kibővített MFB Agrár Hitelprogram, amelyre mostantól már erdőgazdálkodók és erdészeti szolgáltató vállalkozások is pályázhatnak, hogy az elnyert hitel segítségével erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházásokat valósítsanak meg. Kedvezőbb feltételekkel igényelhető az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, valamint az MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 is. A saját erőt nem igénylő konstrukciók keretében felvett hitelhez kapcsolódóan - a mostani módosítást követően - a vállalkozások 100%-os mértékű kamat- és díjtámogatás igénybevételére jogosultak. A négy hiteltermék keretében összesen 129 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére.