Egyéb

Hitelek agrárvállalkozásoknak – akár kamatmentesen is

Bármely agrárvállalkozás igényelhet akár 100% kamat- és díjtámogatással, önerő nélkül kölcsönt a Magyar Fejlesztési Banktól. Mutatjuk a feltételeket!

Kibővült az Agrár Hitelprogram. A 15 milliárd forint keretösszegű MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, a 8 milliárd forint keretösszegű MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, valamint a 6 milliárd Ft keretösszegű MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében nem szükséges saját erő a felvett hitelhez és elérhető akár 100%-os kamat- és díjtámogatás is. 

Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 a hazai mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének javítását, a jó minőségű termékek előállításának segítését szolgálja és kezdő vállalkozóktól a mezőgazdasági őstermelőkön és a családi gazdálkodókon keresztül sok agrárvállalkozás igényelheti, legyen szó egyéni vállalkozásról, gazdasági társaságról (Bt., Kft., Zrt., Nyrt.,) vagy szövetkezetről. A magyarországi tevékenység fontos és nincs régiós különbségtétel sem (vagyis akár fővárosi és Pest megyei cégek is igényelhetik). A hitel összege 1 és 50 millió forint között mozoghat, a termeltetők azonban akár 500 millió forintot is felvehetnek 2-6 éves futamidőre. A saját erőt a közvetítő pénzintézetek állapítják meg, a szerződéskötésért legfeljebb a teljes hitelösszeg egy százalékát kérhetik el. A hitel éves kamata a bankközi kamatlábhoz van kötve  (3 havi EURIBOR), ezen és az MFB kamatfelárán túl a bankok legfeljebb 3,5 százalékos kamatfelárat számolhatnak fel. Ezt a kamatot azonban nem feltétlenül kell megfizetni, miután az állam a kamatfizetéshez akár 100 százalékos kamattámogatást biztosít, mely az igénylő szabad de minimis kerete terhére elszámolható. Sőt, szabad de minimis keret terhére a kifizetett egyéb díjakat is vissza lehet igényelni a Kincstártól.

Visszaigényléssel (a hatályos hitelszerződéssel rendelkező vállalkozások részére az agrárminiszter a már megfizetett kamathoz negyedévente utólag lehívható módon akár (de minimis keret rendelkezésre állás esetén) 100%-os mértékű kamattámogatást biztosít, amelyet a hitelfelvevő a Kincstártól igényelhet) lesznek kamatmentesek az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, valamint az MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 kölcsönei is. Az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram az elismeréssel rendelkező termelői csoportok  termelői szervezetek számára nyújt kedvező finanszírozást. A legalább 50, de maximum 250 millió forintos hitel saját erő nélkül felvehető 2-7 éves futamidővel. Itt az ügyleti kamat évente a bankközi kamatláb (3 havi EURIBOR) és az MFB kamatfelára mellett további legfeljebb 3 százalék lehet, míg a kezelési költség maximum egyszeri egy százalék, ám ezeket a terheket támogatásként vissza lehet igényelni a Kincstártól, szabad de minimis keret megléte esetén.

Az MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében élelmiszeripari vállalkozások – kifejezetten élelmiszer feldolgozók, gyártók vagy bortermelők - kérhetnek 2-6 éves futamidejű kölcsönt 5 és 500 millió forint közötti  összegben. Saját erő itt sem szükséges, az éves ügyleti kamat a bankközi kamatláb (3 havi EURIBOR) és az MFB kamatfelára mellett legfeljebb további 3,5 százalékos felárat tartalmazhat, míg legfeljebb egyszeri 1 százalékos, de maximum 500 ezer forintos hitelbírálati díj kérhető el, mely kamat-és díjköltségek a szabad de minimis keret megléte esetén szintén visszaigényelhető a Kincstártól. 

Ezen kívül az idén januárban meghirdetett MFB Agrár Hitelprogram bővítése révén mostantól már erdőgazdálkodók és erdészeti szolgáltató vállalkozások is pályázhatnak a vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozására is felhasználható kölcsönre (ez azonban nem kamatmentes). Az akár egymilliárd forintos kölcsönt gépek, eszközök beszerzésére is fel lehet használni (az erdészeteknél a minimum összeg 5, a maximum 250 millió forint, más agrárcégeknél 100 milliótól terjed egymilliárdig a kérhető kölcsön, a maximális futamidő pedig 15 év).