A fokozatos lépegetés helyett egyből a nagy álom megvalósításával kezdhette az Art’n Hair: az MFB hitelének köszönhetően az ötlet megszületése után alig fél évvel már saját klinikájukon fogadják a pácienseket, a vírus negatív hatása ellenére a cég saját lábára állhat az év végére, jövő év elejére.

Mindent összeszedtünk, ami pénzben rendelkezésre állt, jelzálogot vettünk fel a házainkra és belevágtunk – foglalja össze az Art’n Hair megalapításának történetét Tóth Rita ügyvezető, aki három társával együtt már dolgozott korábban hasonló területen. Úgy gondolták, szakmai elképzeléseiknek akkor tudnak leginkább érvényt szerezni, ha önálló vállalkozásba fognak – és tavaly augusztusban el is kezdtek a lehetőségek iránt érdeklődni. 
A szakmai tapasztalat megvolt, Tóth Rita korábbi értékesítőként és klinika vezetőként, két marketinges kollegájával és szakorvos-társukkal közösen tervezgették a jövőt és pontosan tudták, hogy mit szeretnének: egy olyan klinikát, ahol a lehető legkorszerűbb módszerek teljes palettája rendelkezésre áll, így azt, hogy milyen kezelést kap a páciens az határozza meg, mire van leginkább szüksége és nem az, milyen szolgáltatásokat kínál a klinika.
Eleinte úgy gondolták, kicsiben kell indulni: egy plasztikai klinikán szerettek volna egy kisebb helyet és műtőidőt bérelni, hiszen a csendes induláshoz szükséges berendezések beszerzése is több tízmillió forintot tett ki. Ám hiába a jól felépített terv, a tudás és a tapasztalat: nem volt olyan kereskedelmi bank, amely egy „tegnap alakult” vállalkozással komolyan szóba állt volna. Lezárt éves mérleg nélkül esélyük sem volt, pedig az igényelt hitel ötszörösét tették volna ingatlanfedezetként a kölcsön mögé. Aztán egy ismerősük ajánlotta a Magyar Fejlesztési Bank Pénzügyi közvetítő vállalkozás partnerét, mondván: ott jobban figyelembe veszik a hitelbírálatnál, hogy az ember mit szeretne csinálni. „Mondhatod, hogy te vagy a Pavarotti és operaénekes-vállalkozást szeretnél csinálni, egyetlen kereskedelmi bank számítógépes hitelbírálati rendszerén se mész át, ha induló vállalkozás vagy” – meséli az ügyvezető.
Szeptemberben már az MFB pénzügyi partnerénél tárgyaltak, októberben aláírták a cégalapításról a papírokat és decemberben a finanszírozási szerződést is. Ráadásul a két hónapos „cégecske” – a megfelelő ingatlanfedezetnek köszönhetően – sokkal nagyobb hitelösszeget is elérhetett (ennek érdekében az eredetileg tervezett 10-ről 20 millió forintra kellett emelni az önerőt, ami egy pénzügyi befektetővel sikerült is). Végül 30 helyett 60 millió forinttal indultak el: nem csak a gépekre lett pénzük, de a nagy álom megvalósítására is: magas színvonalú saját klinikát nyithattak. „Középtávú terveinkben szerepelt, hogy önálló ingatlanunk lehet, de a nagyobb hitelnek köszönhetően ezt már szinte induláskor el tudtuk érni” – mondja Tóth Rita, aki szerint az, hogy kapásból szintet ugrottak, emeli a klinika presztizsét, népszerűségét és ez a tény sokkal jobb megtérülést jelent a banknak is. 
A vírushelyzet miatt tavasszal – az új klinika átadása után néhány héttel – a többi egészségügyi szolgáltatóhoz hasonlóan le kellett állniuk. Most azonban úgy néz ki, egy kis csúszással, az év végére stabilizálódhat a működés és nem igényel majd pótlólagos forrást a klinika fenntartása. „Az a növekedés, ami a nyitást követően elindult, most visszatérni látszik, ami számunkra annak bizonyítéka, hogy megfelelő koncepcióval indultunk el” – emeli ki Tóth Rita.

A keletkező nyereséget a tulajdonosok még évekig vissza kívánják forgatni az üzletbe: az Art’n Hair célja, hogy etalon legyen a hajbeültetésben, így a fejlesztések mindenképpen folyamatosak lesznek. Jövőbeni terveik között már most szerepel a szolgáltatási kör bővítése, hiszen mindig kifizetődő, ha egy cég több szálon is kötődik  az ügyfeleihez.  A hajkezelések mintájára első körben az arcesztétika és az anti- aging kezelések kerülnek majd a fókuszba, így mindkét szolgáltatással a férfi és a női vendégkörüket is bővíthetik.

A Magyar Fejlesztési Bankkal együttműködő pénzügyi vállalkozás az Arteus Capital cégcsoport hitelezéssel foglalkozó partnere, az ArteusCredit Zrt volt. 
Az ArteusCredit Zrt.  2013 óta van jelen a magyarországi kkv-hitelezési piacon. Mint az MFB Zrt. hosszútávú hitelközvetítő partnere, olyan hitelprogramokban vállal aktív szerepet, amelyek a kkv-szektor erősítését célozzák. Segítségükkel a már jól működő vállalkozások további termékekkel, szolgáltatásokkal tudják bővíteni kínálatukat, a nehezebb üzleti időszakot élő vállalkozások pedig sikeresen tudják kezelni a nehezebb helyzeteket.  
Reagálva a jelenlegi válsághelyzetre és az ügyfelek igényeire az ArteusCredit Zrt. olyan hiteltermékeket közvetít, amelyek jelentős segítséget nyújthatnak a gazdasági nehézségek áthidalásában. Ilyen például az NHP Hajrá programra épülő MFB Krízis Hitel, amely a korábbiaknál jóval kedvezőbb és rugalmasabb hitellehetőséget nyújt az igénylők számára. 
Az ArteusCredit a jelenlegi járvány miatti szigorú egészségügyi biztonsági környezethez igazodva is biztosítani tudja, hogy ügyfelei a lehető legrövidebb időn belül a legrugalmasabb módon, a legnagyobb szakmai támogatás mellett hozzájuthassanak a kívánt pénzforráshoz.

Kategória: Interjú Publikálva: