Akár a hitel 90 százalékára is garanciát vállal a Garantiqa Krízis Garanciaprogram, amit a világjárvány negatív hatásainak enyhítését célzó csomag részeként dolgozott ki az MFB Csoportban működő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A rendkívüli hitelgarancia programban mikro, kis- és középvállalkozások továbbá nagyvállalatok egyaránt részt vehetnek.

Az olcsóbb és könnyebb hitelhez jutást segíti az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalása. E garanciával azok a vállalkozások is forráshoz juthatnak, amelyeknek nincs elegendő felajánlható biztosítékuk, fedezetük, így kezesség nélkül a hitelezésük, támogatásuk túlzottan kockázatosnak minősülne – vagyis csak drágábban juthatnának forráshoz vagy egyáltalán nem kaphatnának ilyen finanszírozásokat.
Az MFB Csoport a koronavírus járvány hazai cégekre gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére külön programot indított, amelynek egyik fontos előnye éppen ez a hitelgarancia. A Garantiqa Krízis Garanciaprogramban legfeljebb 90 százalékos állami garanciavállalás mellett juthatnak a likviditásuk biztosítása érdekében forrásokhoz a hazai cégek, legyen szó mikro, kis- és középvállalkozásokról vagy akár nagyvállalatokról. Az új garanciaprogram célja, hogy hozzájáruljon a vállalkozások likviditási problémáinak megoldásához, a hazai munkahelyek megőrzéséhez és támogassa a fejlesztéseket.
Az 500 milliárd forint keretösszegű programban a vállalat 2019. évi árbevételének 25 százalékát, vagy a 2019-ben kifizetett évesbér- és járulékköltségének kétszeresét meg nem haladó kölcsönökkel lehet részt venni, a kezességvállalás maximális összege elérheti az 5 milliárd forintot is. A feltételek kedvezőek: a hitelfelvevő által fizetendő éves díj a hitelösszegre vetítve, futamidőtől függően, a kkv-k esetében 0,25-1 százalék között van, a konstrukció állami díjtámogatása pedig 1 százalék. A nagyvállalatok által fizetendő díjak a kkv-s díjak kétszeresét teszik ki.