Egyéb

A munkaidő-optimalizálás fortélyai

A gyors, hatékony, határidőket betartó csapat minden vezető és tulajdonos vágyálma. A sallangmentes, koncentrált munkavégzés képessége jelentősen javítja a vállalkozás hatékonyságát, és ezzel üzleti mutatóit is. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyekkel a kis- és középvállalkozások vezetői támogathatják kollégáikat – és önmagukat is – az igazán ütőképes munkaszervezés eléréséhez. 

Tervezés, kivitelezés, elemzés

A munkanap, a munkahét, illetve a projektek ütemezésének megtervezése a sikeres időgazdálkodás egyik alappillére. A munka hatékony megtervezéséhez időről-időre választ kell találnia a cégvezetőknek az alábbi kérdésekre: 

A kérdések megválaszolása és egy hozzávetőleges időterv „papírra vetése” minden munkatársat nagyban segít majd az időhatékony kivitelezésben. Időről-időre érdemes megállni, összefoglalni és elemezni, hogy a tervekhez képest hogyan állnak a feladatok. Mi az oka egy esetleges késésnek, csúszásnak, hogyan küszöbölhetőek ezek ki a továbbiakban? 

A koncentráció ereje

Rengeteg tipp és trükk létezik ma már a HR-szakirodalomban a megtervezett munkafolyamatok leghatékonyabb elvégezésével kapcsolatban. 

Érdemes a kollégák rendelkezésére bocsátani egy javaslatokat megfogalmazó kisokost, aminek az alábbiakat célszerű tartalmaznia:

Rangsor

Jelentősen növeli a hatékonyságot a teendők és feladatok rendszeres priorizálása, rangsorolása is. Ezt fontossági sorrend szerint érdemes megtenni, ugyanakkor a partnerekkel, ügyfelekkel előre egyeztetett határidők betartása is alapvető fontosságú.

Teret a kreativitásnak!

A kollégák egymásnak is kitűnő tanácsokat adhatnak a nekik már bevált időgazdálkodási trükkökről, esetleg valamilyen érdekfeszítő cikkről, illetve a témába vágó szakirodalomról. Érdemes belső fórumot teremteni cégen belül, amelynek keretei közt az időgazdálkodás-fejlesztési tematikát átbeszélik a munkatársak és a menedzsment. Ez megtörténhet a havi rendszeres értekezlet tervébe integrálva, vagy akár chat, illetve levélfolyam is indítható a témában – ami segíti az ötletek visszakereshetőségét.