Az MFB Csoport a hazai vállalkozások fejlődésében érdekelt, azt támogató, a nemzetgazdasági célkitűzések megvalósításán dolgozó szervezet. A csoporthoz az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mellett több, speciális pénzügyi tevékenységet folytató cég is tartozik. Ismerje meg az MFB Csoport tagjait és tevékenységüket! 

Az állami tulajdonban lévő MFB Csoport alapfeladata a hazai vállalkozások, illetve magánszemélyek számára kedvező konstrukciójú hitelek biztosítása, továbbá a hosszú távú gazdaságfejlesztés támogatása, azokhoz pénzpiaci források bevonása, valamint az Európai Unióhoz történő csatlakozással kapcsolatos különleges fejlesztési igények és forráskezelési feladatok végrehajtása. Az MFB Csoport a fejlesztési célkitűzések megvalósításának aktív és kezdeményező szereplője, tevékenységével hozzájárul a kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez, az állam gazdaság- és fejlesztéspolitikai céljainakeléréséhez. Az MFB Csoport új kötelezettségvállalásai 2020-ban meghaladták az 1700 milliárd forintot, amely jelentős, várhatóan mintegy 0,8 százalékos hozzájárulást eredményez a hazai GDP-hez. 

Az MFB Csoport csúcsszerve, irányítója az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB). Fejlesztési bankként az MFB kiemelt célja, hogy olyan területeken nyújtson finanszírozási lehetőséget, ahol a kereskedelmi bankok nem tudnak hatékonyan hitelezni. Tevékenységének fókuszában a piaci hiányosságok kitöltése áll, mellyel lehetőséget, vagyis kedvező feltételek mellett könnyen elérhető finanszírozást kíván nyújtani a hazai cégeknek. Az MFB a fejlesztési banki feladatokat szoros együttműködésben végzi a kereskedelmi hitelintézetekkel és partnerintézményeivel, a forrásokat saját maga közvetlenül, illetve kereskedelmi bankok és pénzügyi vállalkozások közvetítésével juttatja el a vállalkozásokhoz. Az MFB emellett kiemelten foglalkozik az európai uniós visszatérítendő források közvetítésével. Ennek érdekében létrehozta az MFB Pontok hálózatát, amely országszerte több mint 600 helyen várja a vállalkozások képviselőit és a lakossági ügyfeleket. Az MFB új kötelezettségvállalási állománya 2020-ban az uniós hitelekkel együtt meghaladta a 800 milliárd forintot.

Az MFB Csoporthoz tartozik még a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., az MFB Invest Zrt., a Hiventures Zrt., a Diákhitel Központ Zrt., az MFB-Ingatlanfejlesztő Zrt. és az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.. A Garantiqa kezességet vállal a kkv-szektor hiteleinél, lízing- és faktoring ügyletekhez – ennek köszönhetően a vállalkozások kedvezőbb feltételek mellett jutnak forráshoz, illetve hitelt kaphatnak olyan cégek is, amelyeket a kereskedelmi bankok egyébként nem finanszíroznának. Az 500 millió forint feletti tőkebefektetésekkel foglalkozó MFB Invest közvetlenül és más befektetővel közös tőkealapokon keresztül fektet be vállalkozásokba, a cég így nem hitellel, hanem tőkével segíti a cégek fejlődését. Kockázatitőke-befektetéssel, 500 millió forint alatti részesedés vásárlással foglalkozik a Hiventures, amely nem hagyományos banki finanszírozással foglalkozik , hanem gyors növekedési lehetőséget ígérő vállalkozások támogatását segíti. A Diákhitel Központ a felsőoktatásban tanuló diákok számára nyújt a magyar hitelpiacon egyedülálló, az egyetemisták, főiskolások megélhetési, illetve tanulmányi költségeihez hozzájáruló kölcsönt. Az MFB-Ingatlanfejlesztő tevékenységi körébe tartozik többek közt ingatlanok adásvétele, bérbeadás, létesítmény-üzemeltetés, lakáspiac, szállodaipar, míg az MKK Magyar Követeléskezelő univerzális követeléskezelőként lakossági és vállalati követeléskezeléssel, valamint faktoringgal foglalkozik.
 

Kategória: Egyéb Publikálva: