A vártnál is nagyobb népszerűségnek örvend a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön: az elmúlt másfél hónapban több mint 5100 vállalkozás igényelte a nulla százalékos kölcsönt. A legtöbben a vendéglátásból érkeztek, de a kiskereskedők és a turisztikai vállalkozások is szép számban képviseltetik magukat a kölcsön igénylői között. A többség a maximális összeget kéri, az átlagos kölcsön összege ezért magas, kilenc millió forint.

Összesen több mint 5100 vállalkozás igényelte eddig a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt, összesen csaknem 41 milliárd forint összértékben. Az ügyletenként igényelt hitelösszeg átlagosan 9 millió forint. Így elmondható, hogy a legtöbb cég, egyéni vállalkozó, egyesület és nonprofit kft. csaknem a maximálisan igényelhető 10 millió forintot kéri a kamatmentes kölcsönből, amelyhez türelmi időt is lehet igényelni. A visszafizetést elég három év után –elkezdeni, a törlesztés futamideje pedig akár 10 év is lehet. A kölcsön kamatmentes, a vállalkozások működési költségeirefordítható: felhasználható bérekre, járulékokra, rezsire, és készletfinanszírozásra is, vagyis segítheti akár a bevétel nélküli idők átvészelését, akár az újraindulást. A válság sújtotta ágazatokban – jelenleg55 TEÁOR tevékenységi körrel leírt szakmában – tevékenykedő cégek egy alkalommal igényelhetnek, legfeljebb 10 millió forintos kölcsönt, ha megfelelnek néhány egyszerű feltételnek: 

  • főtevékenységük 2019.01.01-től vagy a 2019. évi alapítástól szerepel a felsorolt 55 TEÁOR kód között,
  • 2019-ben már működtek és lezárták az üzleti évet, 
  • 2019-ban üzemi eredményük pozitív volt.*

A feltételeknek megfelelő, befogadott kölcsönkérelmeket többségében vendéglátó tevékenységet végző cégek (42 százalék) adják be, de a kiskereskedők (18 százalék) és a turisztikai vállalkozások (14 százalék) is szép számban képviseltetik magukat. A kölcsönigénylők 8 százaléka kulturális szektorban működő cég, további 9 százalék pedig valamilyen szolgáltatást kínáló vállalkozás (például fodrász, kozmetikus).
A kölcsönt mikro- és kisvállalkozások, egyéni vállalkozók és cégek, egyesületek, illetve március 12-től már nonprofit kft.-k is igényelhetik az MFB Pontok széleskörű országos lefedettséget nyújtó hálózatában, azaz a Takarékbank Zrt., a Budapest Bank Zrt., valamint az OTP Bank Nyrt., az MKB Bank Nyrt. és a Gránit Bank Zrt. megkülönböztetett fiókjaiban.

* A pontos igénybevételi feltételeket és kizárásokat a GINOP-9.1.1-21 Hitelprogram termékleírása tartalmazza.