Egyéb

Szinte minden sarkon kutyabarát szolgáltatásokba botlunk. Megéri?

A vendéglátásban és a szolgáltató szektorban működő vállalkozások közül egyre többen döntenek a kutyabarát üzemelés mellett, amellyel több, elégedettebb és visszatérő vásárlót remélnek. Összeszedtük az előnyeit a kutyabarát szolgáltatás kialakításának. 

A felmérések szerint több mint 3 millió gazdás kutya él Magyarországon, nagyjából a háztartások 25 százalékában, vagyis minden negyedik magyar család tart ebet. Tíz évvel ezelőtt idehaza elképzelhetetlen volt, hogy a kiskedvencünket boltba, étterembe vagy hotelbe vigyük magunkkal, mostanra számos szolgáltató a kutyabarát hely jelöléssel szerez új vevőket, vendégeket – sokszor sikerrel. 

De mi az előny? 
A kutyabarát helyek komoly vonzerőt jelentenek a gazdiknak, hiszen nem kell külön gondoskodni a család kedvencének felügyeletéről az ügyek intézése alatt, hanem el lehet vinni őket akár baráti vagy üzleti találkozókra is. Ráadásul sok kutyát betegség vagy korábbi trauma miatt nem, vagy csak rövid időre lehet egyedül hagyni, az ő gazdáiknak kimondottan nagy előny, ha magukkal vihetik négylábú társukat. Nem véletlen, hogy egyre több munkahely alakul kutyabaráttá, mert ez is segíti a kollégák produktivitásának növelését.

Ugyan nincs egységes rendszer a kutyabarát helyek (meg)jelölésére, ezek a szolgáltatók versenyelőnyben lehetnek, mivel a kutyatartók jellemzően szívesebben választanak olyan kikapcsolódási formát, ahova az eb is elkísérheti őket. Kutatások bizonyítják, hogy a kutyatartók átlagosan 10-15 százalékkal magasabb jövedelemmel rendelkeznek – vagyis a vásárlóerejük érdemben magasabb lehet – az ebeket nem tartókhoz képest. A bevételi lehetőséget nézve további előny, hogy amennyiben egy kutya a gazdájával van, annak nem kell aggódva hazaszaladnia az állathoz, hanem tovább maradhat, többet költhet. A kutyák jellemzően napi többszöri kültéri mozgást igényelnek, városi környezetben ezek a séták remek alkalmat jelenthetnek a gazdának, hogy betérjen egy italra, étkezésre, vásároljon bármit, elintézzen út közben valamilyen aktuális feladatot - mennyivel egyszerűbb, barátságosabb, ha a kutyájával is megteheti. 

Nem igényel nagy többlet befektetést
Egy szolgáltató egység kutyabaráttá változtatása nem igényel nagy befektetést. Érdemes valamilyen törlési lehetőséget biztosítani a bejáratnál, illetve javasolttakarító eszközöket is bekészíteni az ügyfelek által látogatható részre, mivel „balesetek” bármikor történhetnek . A kutyáknak kulcskérdés – különösen nyáron – a friss ivóvíz, ez azonban nem igényel nagyobb felkészülést, csupán egy kis odafigyelést. Egyes helyek akár jutalomfalattal, rágcsálni valóval is szoktak készülni az ebek fogadására. Érdemes azonban figyelni, hogy a kutyáknál is előfordulhat sokféle allergia és diéta, ezért legegyszerűbb hipoallergén finomsággal készülni. A leggyakoribb allergiák a csirke, a laktóz és a glutén esetén fordulnak elő, illetve az egyes húsfélékre való érzékenység is fennállhat. A napi takarítási módszert alaposan át kell tekinteni és ellenőrizni, nehogy kiderüljön, hogy ebben korábban hiányosságok voltak. Az olasz, osztrák vagy német vállalkozások sokszor megengedőbbek a kutyásokkal, mint amihez idehaza hozzászoktunk, érdemes megfigyelni a megvalósítás apróbb részleteit is, ezekből tanulva számos kockázat és kérdés megoldható.

Szabályozott, áttekinthető feltételek
A vendégek számára általánosságban is egyértelmű, áttekinthető feltételeket kell szabni, javasolt ennek részévé tenni a kutyákra vonatkozó követelményeket és szabályokat, mivel ezek betartását a belépéssel elfogadják a gazdák. A házirend fontosabb részeit érdemes képekkel, piktogramokkal kiemelni, ezek rendkívül hatékonyak, a kutyásokra vonatkozókat is egész jól át tudják adni.
Vállalkozásunkban nemcsak a szabályok terén, hanem az ügyféltér kialakításában is érdemes ügyelni arra, hogy a kutyáktól tartó vagy azokra allergiás vendégeink se érezzék rosszul magukat nálunk. Ha kellően tágas, jól szellőző és átlátható a tér, akkor ezt könnyen meg lehet oldani, ha a feltételek ezt nem teszik lehetővé, akkor jobb nem erőltetni, vagy részleges megoldásokat hozni. Számos étteremben például a terasz, kerthelyiség a kutyások számára is elérhető terület. 

Nem mindenhol megoldható
Természetesen sok olyan vállalkozás lehet, ahol a szolgáltatás higiéniai követelményei nem teszik lehetővé háziállatok fogadását, így kutyával egyenesen tilos a belépés. Ilyenek például az egészségügyi intézmények, fürdők vagy speciális boltok – kutyával hentesüzletbe járni kihívás lehet, de erre is van példa. Felmerülhetnek biztonsági elvárások, de vannak kutyával látogatható bankfiókok is. Saját vállalkozásunk kutyabaráttá alakításáról érdemes megkérdezni az alkalmazottakat is, mivel kiderülhet, hogy valaki allergiás a kutyaszőrre, így a vendégkör bővítése az egészségét veszélyeztetné, illetve előfordulhat, hogy egy kolléga kifejezetten irtózik az ebektől. Az allergia vagy a félelem az ügyfélkör részéről is felmerülő szempont, a kutyabaráttá alakulás előtt tehát érdemes lehet kis reprezentatív kutatást végezni, hogy szeretnék-e, illetve milyen feltételeket hajlandók vállalni. Számos hasznos információt tudhatunk meg így, továbbá az ügyfélkapcsolatot is javíthatja az átgondolt megkérdezés.