Egyéb

Szabadnapok és szünidők 2024-ben

A hatékony tervezés a sikeres üzleti működés egyik sarokköve, a következő év ünnepnapjainak, áthelyezett pihenőnapjainak ismeretében pontosabban kalkulálhat a vállalkozás és a munkavállaló. Az idei nyaralási szezon és nyári iskolai szünidő még zajlik, de már a következő évire is készülhetünk. 2024-ben hét hosszú hétvégével számolhatunk: egyetlen ünnepnap sem esik hétvégére. A következő, 2023/2024 tanévben a szünidők szokásos rendjének megváltoztatását tervezi a Belügyminisztérium.

A hosszú hétvégék, szabadságolási időszakok egyes területeken csúcsidőt, másoknál akár leállást is okozhatnak, érdemes jó előre kalkulálni a naptári hatásokkal, amelyeket erősen befolyásolnak az áthelyezett munkanapokkal generált hosszú hétvégék és a közoktatás tanévébe beiktatott tanítási szünetek. A 2024. évi ünnepnapokat és az áthelyezett pihenőnapokat már közzé tette a kormány, az iskolai szünetekről még csak egy BM-rendelet tervezete jelent meg.

A munkaszüneti időszakok áthidalása
Az ünnepi vagy szünidei munkaerőigények előrejelzésével a vállalatok proaktívan kezelhetik a szezonális sajátosságokból adódó lehetséges munkaerőhiányt és a kiugró, vagy éppen ellenkezően, inkább elmaradó keresletet. Az alkalmazottak szabadságának stratégiai ütemezésével a vállalkozások biztosíthatják, hogy az alapvető funkcióikat megfelelően lefedjék, minimalizálva a fennakadásokat kielégítve az ügyfeleik igényeit. Egy átgondolt ünnepi munkatervezés jobb termelékenységhez, jobb ügyfélszolgálathoz és összetartó csapathoz vezet, ami végső soron hozzájárul a vállalat sikeréhez és hírnevéhez. A kis- és középvállalkozások számára alapvető fontosságú a korai szabadságkérelmek ösztönzése. Ha van mód időben egyeztetni, akkor egyszerűbb a csapattagok közötti koordináció, és jelentősen csökken az ütemezési konfliktusok valószínűsége. A jó előre megtervezett szabadság kultúrájának előmozdításával és támogatásával harmonikusabbá tehető a munkakörnyezet, s kiemelten fontos visszajelzés a dolgozók számára.

Tervezzünk az ünnepnapokra!
A jövőbeli szabadságok előre tervezése tehát előnyös mind a vállalkozás, mind a munkavállalók számára. Feltűnően támogatja a munka és a magánélet egyensúlyát, ezzel is csökkentve a kiégést és növelve a munkavállalók elégedettségét. A szabadnapok előre jelzése produktív munkavégzésre sarkalja a munkavállalókat, biztosítva, hogy a feladatok még a távollét előtt befejeződjenek.

Munkaszüneti napok 2024-ben
A kormány a Magyar Közlönyben tette közzé a „gazdaságfejlesztési miniszter 15/2023. (VII. 13.) GFM rendelete a 2024. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről" címet viselő rendeletét, ami alapján az alábbi ünnepnapok és az extra pihenőnapok és az ezeket pótló    miatt szombatra áthelyezett munkanapok lesznek 2024-ben:

Szombati munkanapok

2024 a hosszú hétvégék éve
Jövőre összesen hét hosszú hétvégére készülhetünk: egyetlen ünnepnap sem esik hétvégére! 

Péntektől péntekig tart az iskola
A rendelettervezet szerint a 2023/2024. tanév első tanítási napja 2023. szeptember 1., péntekre esik. Az első félév 2024. január 19-ig tart, a másodikkal záruló tanév 2024. június 21-én, szintén pénteken ér véget.