Egyéb

Okosmunkahely a rezsicsökkentés jegyében

A vállalkozás egyik megterhelő, megkerülhetetlen kiadása a rezsiköltség, amely csökkentéséhez se szeri, se száma az értékes spórolási tippeknek. Könnyebben kordában tartható az áramfogyasztás, ráadásul a működés is fenntarthatóbb lehet a hagyományos izzók helyett intelligens világításrendszer használatával. Miben rejlenek az előnyök? 

Az energiaárak emelkedésével minden vállalkozás érzékennyé vált a havonta kötelező, céges kiadások kordában tartására szolgáló rezsicsökkentő megoldásokra, amelyekkel több forrás maradhat a fejlesztésekre. A beruházásokkal fenntarthatóbb működést alakíthat ki a vállalkozás, illetve az üzleti célokra is több pénz juthat. 

Az áramfogyasztás szempontjából az egyik leginnovatívabb találmány az izzó feltalálása óta az intelligens világítás, amely a vezeték nélküli vezérlés által számos hasznos és takarékos funkciót tesz elérhetővé.  Az okos rendszer az alapvető használaton túl új szintre emelheti az iroda, az üzlet, a raktár, a szerviz, a termelőüzem, vagyis a céges helyiségek megvilágítását. A hagyományos izzók egyszerű használatához szokott fogyasztóknak feleslegesen bonyolultnak, sőt, első ránézésre drágának tűnhet az okos- vagy intelligens világítási rendszerek kialakítása és működtetése, mégis érdemes a szakértői tanácsok alapján legalább fontolóra venni az átállást. 

Az igényekhez szabható az áramfogyasztás
Felmerül a kérdés: mitől okos az okosvilágítás? A válasz egyszerű: attól, hogy az eszközök működése a megfelelő alkalmazással ellátott érintőképernyős okostelefonokról irányítható – wi-fi, Bluetooth vagy rádiókapcsolaton keresztül. Az intelligens világítás hangalapú irányítással is kezelhető, ami nem csupán az izzó távoli kapcsolását teszi lehetővé, hanem a költségcsökkentésben jelentős szerepet játszó időzítést, valamint az égő fényerejének, színének szabályozását is. 

Az okosrendszerrel egyedi napirendet, rutint programozhatunk be, ami a beállított időpontokban lehetővé teszi a világítás, továbbá a redőnyök automatikus működését is. Ezeket olyan eseményekhez igazíthatjuk, mint a napi áruszállítás beérkezése vagy az ügyfélfogadási idő kezdete. Az okosvilágítással igazodhatunk a napfelkeltéhez, illetve a sötétedéshez is, és a helyiségek adottságaihoz, a munkarendhez, egyéni igényekhez igazíthatjuk az izzók működését. 

A legfontosabb előny, hogy az alkalmazásvezérelt világításprogramozással jelentős mennyiségű áram spórolható meg. Így nem kell attól tartani, hogy a munkaidő végén elsiető kollégák égve hagyják az irodai lámpát, vagy a másnap reggeli üzletnyitásig felesleges világítással növeljük a rezsiszámlát. 
A kényelem mellett a biztonság szempontjából sem mindegy, van-e okosrendszerünk. Az időzített világítással működésbe lépő irányfénnyel gondoskodhatunk arról, hogy hajnalban vagy késő este ne legyen teljes sötétség az épületben vagy annak környékén. A programozott világítás távol tarthatja a betörőket, egyúttal megkönnyítheti a túlórázó alkalmazottak, a szállítók vagy céges sofőrök érkezését, távozását. 

Az applikációval egyetlen szóval vagy gombnyomással lekapcsolhatjuk az összes égve maradt lámpát, ami ugyancsak gazdaságos és környezetbarát megoldás, hiszen, ha kevesebb ideig világítunk, az kevesebb energiát fogyaszt. Nagy Magdolna intelligens épület-szakértő szerint azt is kimutatták már, hogy a napfényhez igazított világítás tónusának változásai hozzájárulnak az energikussághoz, a munkanap során hullámzó vitalitás növeléséhez, vagyis a nyugodt, kiegyensúlyozott irodai légkör kialakításához. 

Okosizzó vagy okoskapcsoló? 
Az intelligens világításrendszerek legismertebb eleme az okos LED izzó, amely főként azért elterjedt, mert egyszerű beszerelni, és az ára is kedvező. Három típusa ismert: a fehér fényű, a színes fényű és az állítható fehér fénytónusú izzók.

Érdemes tudni, hogy minden okoségőnek van egy közös problémája: ez pedig a kapcsoló kérdése. Amint lekapcsoljuk a fizikai villanykapcsolót, az intelligens izzó nem kap áramellátást, ami nélkül pedig nem lehet irányítani. Ez azonban a hangalapú vezérléssel, az applikációban beállított rutinokkal és automatizálásokkal, vagy okos mozgásérzékelővel kiküszöbölhető. Az utóbbit leginkább a nem folyamatosan használt helyiségekben, például folyosókon, raktárakban vagy a kültéri dohányzóban, parkolóban lehet érdemes használni. 

Az okoskapcsolók az áramellátást kontrollálják, az okoségőkkel ellentétben lekapcsolt állapotban is futtatják az automatizációkat és fogadják a parancsainkat. Mivel egy okoskapcsoló az adott áramkört irányítja, minden égő okossá válik, ami arra kapcsolódik. Okoskapcsolóval nem eltétlenül szükséges új izzókat vásárolni. Amennyiben azonban a fénytompítás funkciót is alkalmaznánk, akkor erre alkalmas LED égőkkel kell rendelkeznünk.

Az okoskapcsolók általában drágábbak, mint az okoségők, viszont mivel egy okoskapcsolóval több izzót is irányítani lehet, az eszközbeszerzés összességében olcsóbb lehet. Az okoskapcsoló akkor is jobb megoldás, ha süllyesztett mennyezeti világítás van a helyiségben, vagy egy nagyobb, több égős irodai csillár pompázik a plafonon, illetve minden olyan izzónál, ami nem a gyakori típusok közé tartozik.  

Okoskapcsolót okosizzóhoz használni viszont nem túl hasznos ötlet, mert az okoskapcsoló itt csupán csak kapcsolóként működik, illetve a kapcsoló fénytompító funkciója zavart okozhat az okoségő működésében. Nem kell a kettő között választani, sőt, az igazán hatásos intelligens világításrendszerbe az okosizzót és az okoskapcsolót is beletervezik. A kihívás ez esetben az, hogy megtaláljuk, melyik helyiségben melyiket érdemesebb elhelyezni, majd az eszközöket egyetlen rendszerre csatlakoztassuk, hogy ne legyen szükség több applikációra a világítás irányításához. Arra is érdemes ügyelni, hogy a modernizált világításrendszer a többi okoseszközzel is összhangban működjön. Egységes rendszer megalkotásával lépésről lépésre klímabarát, intelligens, fenntartható munkahelyi környezet alakulhat ki.