Egyéb

Milyen biztonsági kamerát válasszunk?

A biztonsági kamerák sokszor hasznosnak bizonyulnak a személy- és vagyonvédelemben, nem mindegy azonban, hogy milyen megfigyelő rendszerekre bízzuk cégünk és kollégáink biztonságát.
 

Ismerjük fel az igényeinket és lehetőségeinket!

Mint minden beruházásnál, a védelmi rendszerünk megtervezésekor is a követelményeink meghatározásával érdemes kezdeni. A fő kérdés, hogy milyen célokat szeretnénk elérni biztonsági rendszerek telepítésével? A technológia és a jogi háttér szempontjából is megkülönböztetendő egymástól a személyvédelem és a vagyonvédelem. A kamerák típusának kiválasztása során nem mindegy, hogy a kollégákra vagy az eszközeinkre koncentrálunk, ugyanez igaz a kamerák elhelyezésére és beállításaira is. A vezetékes, illetve a vezeték nélküli kamerarendszerek eltérő költségekkel járnak, előbbi esetében azonban ne feledkezzünk meg a kiépítés kapcsán fellépő nehézségekről és járulékos költségekről (például burkolat bontása és rekonstruálása) sem. A rendszer fenntartása szintén anyagi forrást igényel, hiszen mint minden elektronikai rendszer, a kamerák is karbantartást igényelnek. Jelentősen befolyásolhatja a költségeket az adattárolás, amennyiben nemcsak helyben, hanem távolról is szeretnénk elérni a felvételeket – esetleg valós időben vezérelni a kamerákat és látni azok képét –, akkor az extra szolgáltatásokért várhatóan mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. 

A több néha kevesebb...

Mérjük fel alaposan a jövőbeli valós felhasználási szokásainkat. Távolról is vezérelhető, forgatható kamerákkal rendelkező rendszer felszerelésének csak akkor van értelme, ha kihasználjuk a távvezérlés, illetve a távolról figyelés lehetőségeit. Amennyiben ezekre nincs szükségünk, akkor feleslegesen költöttünk drágább megoldásra, és lehet, hogy felesleges kiadást generáltunk magunknak. 

...és a kevesebb néha több

A legolcsóbb megoldás valószínűleg a saját magunk által telepített és üzemeltetett kamera. Manapság egészen könnyű beszerezni WiFi kapcsolattal rendelkező eszközöket, melyek telepítése csupán néhány perc és rengeteg funkciót kínálnak a 360 fokos forgathatóságtól kezdve az éjjellátó módig. Bármennyire is csábítók ezek az ajánlatok, számos biztonsági kérdést felvetnek. Az olcsó kamerák jellemzően egészen könnyen kiiktathatók egyszerű áramtalanítással. A kamerák és a router közötti vezeték nélküli kapcsolat pedig nem csak megzavarható, hanem az eszközeink irányításának átvételére is lehetőséget teremthet, a hackerek így hozzáférést szerezhetnek a hálózatunkhoz, akár annak fontosabb, az üzletmenetre nagyobb hatást gyakorló részeihez is. Komoly kiberbiztonsági fenyegetést jelenthet tehát egy nem megfelelően kiválasztott és beállított rendszer. Az is előfordulhat, hogy a saját biztonsági eszközeinken keresztül figyelhetnek meg minket kívülről. A védtelen, naprakész szaktudás nélkül beüzemelt biztonságtechnikai eszközök az adatvesztéstől kezdve a zsarolásig számos lehetőséget teremthetnek meg. Ezek elkerülésére érdemes szakértővel előzetesen konzultálni a beszerzésről, a telepítésről, a beüzemelésről és a karbantartásról egyaránt.

Gondoljunk a jogi háttérre is!

Sok munkáltató gondolhatja, hogy a kollégák és a céges tulajdon védelme önmagában elegendő ahhoz, hogy kamerákat telepítsenek, a munkavállalónak pedig kevés erre a ráhatása. A kép- és hanganyag rögzítése ugyanakkor komolyan érinti a személyiségi jogokat, ezzel pedig az európai irányelveket magában foglaló GDPR szabályozást.

Kamerák telepítéséhez egyértelműen meg kell indokolni a felvételek okát és az adatkezelés módját, valamint ezekről kötelező a munkatársakat tájékoztatni és a felvételek készítéséhez hozzájárulást kérni tőlük írásban. Amennyiben bizonytalanok lennénk a jogi háttérben, a rendszer telepítése előtt mindenképp egyeztessünk jogi szakértővel.