Egyéb

Milliókkal könnyebb lehet a villanyautó beszerzése

Tisztán elektromos meghajtású, új személyautó, kishaszonjármű vagy kisbusz beszerzéséhez nyerhetnek támogatást kisvállalkozások egy most megjelent pályázati felhívás szerint. Összefoglaltuk a lényegi tudnivalókat a sikeres beruházáshoz.

Január 19-én módosult a „Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak” című, RRF-REP-10.10.1-24 kódszámon futó pályázati felhívás, amelynek keretében tisztán elektromos meghajtású:

beszerzésére igényelhetnek a 2021. december 31. előtt alapított kkv-k gépjárművenként legfeljebb 4 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Hibrid üzemű (benzin/dízel és elektromos) járművek vásárlásához nem igényelhető ez az állami segítség. 

A pályázati tanácsadó cégek jellemzően vállalják, hogy a vállalkozás adatai alapján részletes előminősítést végeznek a tenderhez, amelyből az ügyvezető megtudhatja, hogy mekkora eséllyel kalkulálhat az állami támogatással. De a könyvelője és pénzügyi szakértőinek bevonásával önállóan is kiszámíthatja, hogy érdemes-e belevágni idén az elektromos autóbeszerzésbe.  

A támogatási kérelmeket egyszerűsített kiválasztási eljárásrend alapján, folyamatos elbírálással értékelik. A kérelmet (a cég székhelye alapján) be lehet nyújtani a Budapest régióban és a kevésbé fejlett régiókban (Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) is 2024. február 5-től március 31-ig. A dokumentum kitöltését segítő online rendszert is indítanak februártól.

A létszámtól függ az összeg
Az, hogy a pályázat keretében hány darab, a vásárláskor először Magyarországon forgalomba helyezett, zöld rendszámú elektromos autó beszerzését támogathatja az állam, a vállalkozás utolsó lezárt üzleti évének átlagos statisztikai állományi létszámától függ. 9 főig 1 autóra, 10-49 fő között 5 autóra, 50-249 fő esetén 10, míg e felett maximum 16 járműre lehet pályázni. (Fogyatékos munkavállalót foglalkoztató vállalkozás esetén kötelező az akadálymentesített jármű beszerzése, ha a munkaköre a támogatással érintett járműhöz kapcsolódik.)

Tehát, ha például egy kkv létszáma 2022-ben 6 fő volt, akkor maximum 1 darab, új elektromos gépjármű beszerzésének támogatására pályázhat, de érdemes figyelembe venni, hogy a kapcsolt vagy partner vállalkozások is nyújthatnak be külön-külön támogatási kérelmet.

A támogatás mértéke függ a jármű nettó vételárától, a bruttó akkumulátor kapacitástól, valamint attól, hogy a cég személyautóra, kisbuszra vagy kisteherautóra szeretne pályázni. Cégenként az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 2,8 millió, maximum 64 millió forint.
A pályázaton elnyert pénzt utólag, egy összegben folyósítják, vagyis úgy kell belevágni a járműpark bővítésébe, hogy előzetesen rendelkezésre álljon a teljes vételár. (További feltétel, hogy a cég legutolsó lezárt, teljes üzleti évének éves beszámoló szerinti nettó árbevétele meghaladja a projekt elszámolható költségét.)

A támogatás kiutalására akkor számíthat a kkv, ha a vásárlás pénzügyi teljesítése és a gépjármű forgalomba helyezése a vállalkozás nevén megtörtént, továbbá a gépjármű a cég tulajdonába került. A megvalósulás ideje maximum 20 hónap lehet.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a támogatott gépjárművet a projekt megvalósításának befejezésétől számított 3 évig, de legkésőbb 2027. december 31-ig fenntartja.

Lízinggel is megoldható a beruházás
Az önerő saját forrásból, illetve az államháztartás alrendszereiből származó egyéb támogatásból (például támogatott hitelből) állhat. A tendert kiíró hatóság szerint a gépjárművásárlás pénzügyi lízinggel is finanszírozható. A lízing szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat tömörítő Magyar Lízingszövetség javaslata alapján ugyanakkor a tagjaik (a nagyobb pénzügyi közvetítők) nyílt végű lízingterméket nem ajánlhatnak, mivel ebben az esetben a felhívásban meghatározott feltételek miatt komoly adójogi kockázat merülne fel a pályázó számára. Abban az esetben, ha mégis akad olyan kisebb pénzügyi közvetítő, akinél van lehetőség nyílt végű pénzügyi lízingre is, egy esetleges NAV ellenőrzés, illetve adóbírság kockázata a vállalkozásé. 

Operatív lízing, azaz tartós bérlet nem támogatható a pályázat keretében, míg a zárt végű pénzügyi lízing esetén a futamidőnek bele kell férnie a pályázati felhívásban szereplő, maximális megvalósulási időbe. Így a kereskedők készléből választott, már kész autó esetén körülbelül 18 hónappal, míg új gyártású jármű esetén ennél rövidebb futamidővel érdemes számolni.

Ne hagyjuk ki a könyvelőt!
A járművásárlást tervező kkv vezetőjének mindenképpen érdemes a cég könyvelőjét, adótanácsadóját bevonni az ilyen konstrukciók igénybevételi lehetőségének mérlegeléséhez. 
Érdemes konzultálni a könyvelővel, mert például az állami támogatáshoz nem lehet elszámolni a gépjármű forgalmi adóját, a lízingszerződéssel összefüggő egyéb költségeket (például a kamatot, árfolyam-különbözetet), a CASCO biztosítást, illetve a kötelező arculati elem – e-mobilitás matrica – beszerzésének költségét.

A támogatott projektek során a 2023. november 1-től 2026. április 30-ig felmerült kiadások számolhatók el. Az adásvételi szerződés vagy a lízingszerződés megkötésének dátuma pedig nem lehet későbbi, mint a támogatási kérelem benyújtásának dátuma.