Egyéb

Megtérül a minőségbiztosítás

Jelentősen növeli a piaci siker esélyét egy jól működő minőségbiztosítási rendszer bevezetése a kis- és középvállalatok körében is. Ráadásul hozzájárul a szükségtelen kiadások csökkentéséhez, javítja az innovativitást és potenciális lehetőséget kínál arra, hogy nagyvállalatok beszállítójává váljon a társaság. 

Akármilyen területen tevékenykedik is egy vállalkozás, az egyenletes, kiszámítható, ellenőrizhető produktum kulcsfontosságú – legyen szó konkrét termékről vagy szolgáltatásról. 

A vevők, ügyfelek, vendégek jogos elvárása, hogy minden alkalommal ugyanolyan jó minőségben jussanak hozzá az általuk választott árucikkhez, kiszolgáláshoz. Senki sem szeret fölöslegesen kockáztatni és senki sem örül annak, ha ugyanazért a pénzért egyszer kiváló minőségű, máskor közepes vagy éppen pocsék színvonalú ellenszolgáltatást kap. 

A következetes, állandó minőség biztosításához mindenképpen érdemes ügyelni az alábbiakra:

Egy jól működő minőségbiztosítási rendszernek rövid-, közép- és hosszú távon is számos előnye van. Ezek:

Egy nem megfelelően kiépített rendszer, hozzá nem értő tanácsadó vagy belső munkatárs könnyen túldokumentáláshoz, azaz az adminisztrációs terhek elharapódzásához vezethet. Mindenképpen érdemes kiküszöbölni ennek veszélyét és bevezetés előtt a költségek mellett például tanácsos kiszámolni a megtérülési időt, valamint az éves üzleti tervben részletezni a célokat, illetve az azokhoz rendelt erőforrásokat. 

Elkötelezett vezetők/tulajdonosok nélkül nem létezhet sikeres minőségbiztosítás ésellenőrzés, ezért kulcsfontosságú, hogy első lépésként ők tegyék le voksukat e terület felépítése, működtetése és fejlesztése mellett.