Egyéb

Junior Prima díjasok a magyar tudományban: Dr. Must Anita

Klinikai tünetbecsléssel a depresszió ellen

Az Új-Zélandon élő pszichiáter a stroke után kialakulható depresszióról és annak kezelésében megszerzett tapasztalatairól számolt be.  

„Az eset komplexitása, a tünetek súlyossága és a beteg egyéni igényei alapján dönthető el, hogy pszichológus vagy pszichiáter bevonására van-e szükség” – hangsúlyozta Dr. Must Anita pszichiáter az MFB Podcast-ban. A pszichológusok a tünetbecslő skálák felvételében és diagnosztikus módszerek alkalmazásában jártasak, míg a pszichiáterek orvosként diagnózist állíthatnak fel és gyógyszeres kezelést írhatnak elő. A Junior Prima Díj „Magyar Tudomány” kategóriáját elnyert kutató hozzátette: „Mivel mindkét szakember egyedi tudással és kompetenciával rendelkezik, az együttműködésük révén hatékonyabban támogathatják a betegek gyógyulását.”

A Magyar Fejlesztési Bank és a Prima Primissima Alapítvány 2007-ben hozott létre önálló díjat a kimagasló tudományos munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel, oktatási- és közösségépítő tevékenységükkel a magyar tudomány fejlődéséhez jelentősen hozzájáruló 33 évesnél fiatalabb tudósok elismerésére. A Junior Prima Díj „Magyar Tudomány” kategória évről-évre példaképeket állít az újabb generációk számára.

Dr. Must Anita a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán végzett, majd az SZTE Pszichiátriai Klinikáján pszichiáter rezidensként kezdett dolgozni. 2008-ban kognitív idegtudományból szerzett PhD fokozatot, ezt követően 2009-ben posztdoktori kutatóként egy évet töltött az Egyesült Államokban, elsősorban a funkcionális képalkotás területén dolgozott. 2010 óta pszichiáter szakorvos, az orvosi rehabilitáció területén 2015-ben tett sikeres szakvizsgát.

Fő kutatási területe a kognitív funkciók és azok eltérései a pszichiátriai és neurológiai betegségekben. A stroke utáni állapotokban és a depressziós kórképekben előforduló nem invazív neuromodulációs technikák alkalmazását, a kognitív funkciók felmérését és a rehabilitációt tanulmányozza. A neuromodulációs technikák célzottan stimulálják az agyat, ezzel befolyásolják annak működését. Az agyi működés megértése segíti az agy optimális működésének helyreállítását célzó terápiás megközelítések fejlődését. Ez magában foglalhatja a kognitív terápiákat, a viselkedésterápiát, a gyógyszeres kezelést és egyéb módszereket is.

A kutatási technikák nem járnak sebészeti beavatkozással, nem invazívak, nincs szükség a testbe történő beavatkozásra vagy műtétre. A stroke utáni állapotokban és a depressziós kórképekben a kognitív funkciók gyakran sérülnek, és ez komoly kihívásokat jelenthet az érintettek számára a mindennapi életben. Dr. Must Anita kutatásai az eltérések jobb megértésére, és a betegek kognitív képességeinek javítására, vagy akár teljes visszanyerésére irányulnak.


Dr. Must Anita jelenleg Új-Zélandon él, klinikai területen dolgozik. Jelenleg elsősorban a minőségbiztosítást és az objektív adatgyűjtést támogató klinikai tünetbecslő skálák gyakorlati alkalmazásával foglalkozik. A skálák segítségével részletesen felmérhető a betegek állapota kezelés előtt, majd nyomon követhető a terápia hatása. A módszerrel objektív adatokat használhatnak fel a betegek kezelési tervének további optimalizálása és a hatékonyság javítása során.