Egyéb

Irodán innen, légkondin túl

Mit tehetünk az irodai hőség ellen azon felül, hogy bekapcsoljuk a légkondicionáló berendezéseket?

Árnyékolás és szigetelés
A szigetelés témaköre főként a hidegebb időkben szokott felmerülni, nem szabad megfeledkeznünk azonban arról, hogy a nyári rezsiköltségeket is jelentősen csökkentheti a gondos tervezés. Mivel az árnyékolástechnika és a nyílászárók szigetelése is képes már néhány fokot csökkenteni irodáink, üzemeink belső hőmérsékletén, így azok lehűtése és hűvösen tartása kevesebb energiába, ezáltal pedig alacsonyabb fenntartási költségekbe kerül vállalatunk számára. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a hűtési és fűtési szezonban a hőmérséklet fenntartásához elhasznált energia akár 15-25 százalékát meg tudjuk spórolni a jó szigetelés és a helyes árnyékolás megválasztásával.

Szakértői vélemények szerint a jól felszerelt árnyékolással akár az ablakon bejutó hő több mint 90 százalékát kizárhatjuk, ezzel pedig 5-6 fokot is tudunk csökkenteni a kinti hőmérséklethez képest. További segítséget nyújthat a tető fényvisszaverő képessége és a tetőtér korszerű szigetelése is, nyáron ugyanis az épületek az ablakok mellett innen veszik fel a legtöbb hőt, télen pedig ugyanitt adják le a költségesen előállított fűtés jelentős részét. 

Megtakarításaink persze nagyban függenek a felhasználói igényeinktől. A megfelelő árnyékolás és szigetelés kiválasztásánál az első lépés, hogy meghatározzuk hol, az iroda mely területén, milyen célokat szem előtt tartva szeretnénk szigetelést és fényvédelmet alkalmazni. A teljes árnyékolással a világításra fordított energiaszükségleteink növekedhetnek, a folyamatosan zárt, szellőzésmentes terek pedig a levegő minőségét ronthatják, ami vagy a kollégák egészségére és teljesítményére vagy a légminőség javítására fordított energiafelhasználásra lesz rossz hatással. Érdemes tehát teljeskörű felmérést kérni szakembertől, ha szeretnénk korszerűsíteni, mintsem olyan megoldásokat választani, amelynek megtakarításai máshol költségként jelentkeznek.

Mobil klíma
Azokban az esetekben, amelyekben a beépített légkondi nem nyújt elegendő teljesítményt és nincs lehetőségünk korszerűsíteni, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésünkre légkondicionáló, szóba jöhet a mobil klíma is.

Habár az egy egységből álló, könnyen áthelyezhető klímák nem annyira hatékonyak, mint a külső egységes, beépített társaik, helyes használattal akár 6-7 fokkal is csökkenthetik egy adott helyiség hőmérsékletét. A hordozható klímaberendezések ismérve, hogy mindenképp kell nekik egy szellőző nyílás annak érdekében, hogy a felmelegedett levegő távozhasson, tehát érdemes itt is gondosan felmérni és kiválasztani a számukra megfelelő helyet a beruházás előtt. A mobil klímák nem igénylik víz vagy jégakku behelyezését a hűtéshez, ebben feltűnően eltérnek a jelentősen olcsóbban megvásárolható léghűtőktől.

A megfelelő mobil hűtőegység kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a teljesítmény. A legtöbb gyártó már nem csak az úgynevezett BTU (British Thermal Unit) értéket adja meg – mely egyébként azt írja le, hogy mennyi energiát használ fel az egység egy óra alatt a hűtéshez – hanem azt is, hogy milyen méretű helyiség lehűtéséhez ajánlják.

Manapság nagyon kedvező áron érhetőek el az akár 90 m³-es teret is lehűteni képes egységek, azonban érdemes minél jobb energiaosztályút választani. A munkahelyünkön különösen fontos tényező lehet a zajszint is, amelyet a műszaki adatlapokon dB-ben adnak meg. Az árat és a későbbi felhasználást befolyásolja az is, hogy milyen egyéb extra funkciókat nyújt a készülék, a hűtés mellett sok mobil klíma képes ugyanis fűteni és páramentesíteni is, ezzel pedig megspórolhatjuk egy másik, ilyen célra beszerezhető eszköz árát.

Védőital 
A hőség okozta egészségügyi hatások legjobb megelőzési módja hagyományosan a folyadék bőséges bevitele. A nyári időszakban sokan egyre nehezebben viselik a meleget, és attól függetlenül, hogy idős vagy fiatal emberekről van szó, drasztikusan csökkentheti a kánikula a munkavégzésük minőségét. Éppen ezért érdemes a hűtés és szigetelés mellett arra is nagy figyelmet fordítanunk, hogy kollégáink számára mindig elérhető legyen kellő mennyiségű folyadék. A kánikulában a víz a legjobb védőital, a cukros üdítők túlzott fogyasztása csak árt a szervezetnek. Ugyanakkor nem szabad a vércukorszint fenntartását elhanyagolni, így a víz mellé, kiegészítőként az Országos Mentőszolgálat szakemberei is főként rostos üdítőket ajánlanak, a vérnyomásra drasztikusabban ható kávé helyett pedig például teákat javasolnak, de az olaszoknál hagyományosan bevált rövidebb, ristretto kávé is kipróbálható ilyenkor, ha elegendő vizet is fogyasztanak mellette.