Szeptembertől az év végéig élhetnek a gazdálkodók az agrármoratórium lehetőségével, amelynek keretében a rendkívüli aszály miatt az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs lehetővé tette, hogy a vállalkozók mérsékeljék terheiket a részletek visszafizetésének szüneteltetésével. 

A bankoknak egyáltalán nem kell automatikusan és kényszerű módon rontani a korábbi moratóriumokban részt nem vett gazdálkodók és agrármoratóriumhoz kötődő hiteleik besorolását, nem kell a hiteltörlesztés felfüggesztését nemteljesítési esemény bekövetkezéseként értékelni. Lehetőségük van egyedileg, az ügylet és az ügyfél minősítése alapján dönteni az egyes hitelek átsorolásának szükségességéről, azokat enyhébb kritériumok alapján minősíteni – értelmezte a jegybank nemrég kiadott állásfoglalását a szeptemberben bevezetett moratóriumról az agrártárca.

Mit nem kell fizetni?
A fizetési moratóriumban való részvétel az árbevételhez vagy a hitel céljához kötött. A konstrukció a hitelek (kölcsönök, lízing-szerződések) minden tőke, kamat összegére, illetve a díjfizetésre vonatkozik – az a gazdálkodó, aki úgy dönt, hogy részt vesz az agrármoratóriumban, ezen fizetési kötelezettségei alól mentesül. A szerződés teljesítési határidejének módosulása a szerződést biztosító járulékos és nem járulékos mellékkötelezettségeket – ideértve a garanciaszerződést, illetve a garanciavállaló nyilatkozatot – is módosítja.
A szabályok szerint a moratórium miatt a hitelező a gazdálkodó szerződését nem szüntetheti meg. 

Hogyan kell igényelni?
A moratórium igénybevételéhez a 23/2022. (VIII. 8.) AM rendelet 2. számú mellékletét kell kitölteni, amit szeptember 15-ig szükséges beküldeni a bankhoz (személyesen vagy online). 

Ki igényelheti? 
Feltétel a tevékenységi kör: 

  • Növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások (TEÁOR: 01 és ÖVTJ: 01), 
  • erdőgazdálkodás (TEÁOR: 02 és ÖVTJ: 02), 
  • halászat, halgazdálkodás (TEÁOR: 03 és ÖVTJ: 03) 

szakágazatból legalább a bevétel felének kell származnia az előző évből és az érintett hitel agrárcélú kell legyen. 

Lehet-e fizetni a moratórium alatt mégis a részleteket? 
Igen.

Mi történik a moratórium lejártával? 
A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet a moratóriumi többletköltség ellenére se változzon. A moratórium alatt felhalmozódott kamatot a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A moratórium a tőketartozást nem érintheti.