Egyéb

A munkahelyi öltözködés szabályai

Bár egységes szabály arra, hogy mit kell viselni a munkahelyen, nemigen létezik, a vállalkozásunkban – profiltól függően – néhány alapelvet mindenképpen lefektethetünk azzal kapcsolatban, hogy az egyes üzleti szituációkban vagy a hétköznapi tevékenység során mi az alkalmazottaktól elvárható, illetve nem illendő ruházat.

A multinacionális nagyvállalatokra jellemző ruházati-viseleti szabályokhoz képest a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében is lehetséges olyan, általános szabályokat felsorolni, amelyek a munkahelyi öltözködéssel kapcsolatos elvárásokról szólnak. Alapvetően mindenütt más és más az elfogadott norma, amely igazodik a cég profijához, a fő tevékenységgel kapcsolatban kialakult, gyakorlati munkakultúrához. Néhány fontos szempontot minden esetben érdemes figyelembe venni, amelyek segíthetik a vezetőket – és főként a vállalathoz belépő új munkatársakat – abban, hogy ne kerüljenek kellemetlen helyzetbe egy megbeszélésen vagy partnertalálkozón.

Kimondani, leírni, megszabni

Jellemzően az üzleti etikett, a vezetők és a cég hagyományai határozzák meg, melyek lehetnek az elfogadott viseletek egy munkahelyen. Azoktól az esetektől eltekintve, amikor például a munkavédelmi jogszabályok egyértelműen meghatározzák a viselendő védőeszközöket – például sisak, arcmaszk, ólombetétes bakancs, overall, kesztyű –, gyakran a munkahelyi kollektíva vagy a helyi kulturális szokások az irányadók az öltözködési szabályok kialakításában. 

Nincs abban semmi meglepő, ha más a divat egy jórészt home office-ban működő, szoftverfejlesztő cégnél és például egy alapvetően a környéken személyes szolgáltatást nyújtó, szervizelő kisvállalkozásnál. Nem csak a tevékenységi kör és az ügyfelek, illetve a földrajzi működési terület, de a munkatársak életkora, anyagi lehetőségei is meghatározók lehetnek ebben a kérdésben. Az idősebb generáció tagjai általában jobban kedvelik a formálisabb öltözéket, míg a fiatalok lazábbak, akiknek egy része ráadásul kifejezetten az önkifejezés eszközeként tekint a ruházkodásra – kivéve persze a kivételeket, mindkét csoportban. 

Éppen ezért érdemes akár írásban is lefektetni azokat az alapelveket, amelyek betartását a munkáltatók elvárják az adott munkahelyen. Ezek a keretek nagyban segítik például egy frissen érkező, új alkalmazott beilleszkedését a kollektívába, nem mellesleg pedig elkerülhetővé teszik a kínos, zavarba ejtő szituációkat a munkavégzés során.

A koszos, a szakadt, a kihívó, a megbotránkoztató

Bár nem létezik általános szabály arra, hogy mit kell viselni, néhány alapelvet tanácsos lefektetnünk azzal kapcsolatban, hogy milyen ruházatot nem illik hordani a munkahelyen. Például:

Irodán kívül

Ha már megszülettek az öltözködés belső szabályai, érdemes iránymutatást adni a munkatársaknak arra vonatkozóan is, hogy mi az elvárt dress code

az olyan vállalati, formális és informális rendezvényeken, mint a céges karácsony, a családi nap, Mikulás ünnepség, vagy a cég által szervezett továbbképzés, konferencia.